Počinju saslušanja u vezi s General Motorsom

Američki Kongres počinje saslušanja General Motorsa u vezi sa navodima da proizvođač automobila nije ispravio greške na dijelovima za paljenje vozila.

General Motors prošle sedmice morao je povući dodatnih 1,3 miliona vozila, svodeći ukupnu cifru na više od šest miliona povučenih automobila.

Greška poznata inženjerima GM-a i njihovim dobavljačima duže od deset godina – u prekidaču je ključa za paljenje. Teški privjesci za ključeve ili blaži udar u prekidač mogu onesposobiti upravljanje, kočenje i zračne jastuke dok je automobil u pokretu.

Michael, 21-godišnji sin Cherie Starkey, kupio je Chevy Cobalt samo devet dana prije svog fatalnog udesa.

Greška u prekidaču

“Nema razloga da samo dvije sedmice nakon njegove smrti dobijem obavijest o opozivu vozila. Znali su za kvar. Ali mi nismo znali kada su naša djeca kupila njihove automobile. Nismo ni pretpostavljali”, kaže Cherie Starkey, majka žrtve.

U ponedjeljak, GM je proširio inicijalni opoziv na dodatnih 1,3 miliona modela Chevroleta, Pontiaca i Saturna u SAD-u. Ukupni projicirani trošak za kompaniju – više od jedne milijarde dolara.

U izvještaju Kongresa stoji da je greška u prekidaču za paljenje pronađena čak prije 2004, ali da je GM odobrio ono što njihovi dobavljači nazivaju “substandardnom” popravkom.

“Svjesno su odlučili da će popravka koštati previše i svjesno su poslali ove automobile američkoj javnosti”, izjavio je Bob Hilliard, advokat oštećenih porodica.

Nova direktorica GM-a Mary Barra provela je prva dva mjeseca na poslu uglavnom izvinjavajući se za zakašnjele opozive.

U pripremljenom izvještaju za Kongres, Barra kaže da ne zna zašto je defekt otkriven tek ove godine, ali obećava da će saznati.

Brojna pitanja

“Činjenica da je bilo potrebno više od deset godina ukazuje na to da moramo unaprijediti proces i posvećeni smo tome”, kazala je.

Među pitanjima sa kojima će se vjerovatno suočiti pred Kongresom su i: Je li na odluku GM-a o neprovođenju masivnog opoziva utjecala visoka cijena u vrijeme kada se kompanija borila za opstanak?

Trenutno, GM ima pravni imunitet od plaćanja odšteta za nesreće koje su se desile prije izlaska iz bankrota 2009.

Ministarstvo pravde istražuje je li kompanija počinila bankrotnu prevaru zbog neotkrivanja defekta prije toga.

Međutim, i agencija za sigurnost na cestama će, također, odgovarati na neka pitanja. Naprimjer, zašto 2007. i 2010. agencija nije provela istrage desetaka pritužbi o onesposobljenim zračnim jastucima u sumnjivim automobilima.

Očekuje se da će glavni upravnik te agencije okriviti GM za prikrivanje kritičnih dokaza za identifikaciju kvarova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki proizvođač automobila General Motors suočen je sa ozbiljnim pitanjima o sigurnosti vozila. Pokrenuta je i zvanična istraga. Međutim, pojedini tvrde da je potrebno pokrenuti istragu i protiv agencija koje su propustile da probleme u GM-u uočene ranije.

Published On 16 Mar 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO