CG: Kriza neće utjecati na ruske investicije

Crna Gora ovisna je o Rusima. Najveći su investitori, turisti, pokupovali nekretnine.

Umjesto Rostova na Donu, ruskinja Tatjana Star već sedam godina živi u Budvi. Kaže, klima je toplija, a može i da se zaradi. Kupila je kuću i otvorila butik.

„Našli smo svoj prostor, posao i prvog maja biće dvije godine kako radimo ovdje. Sve ide polako, polako, za nas dobro“, kaže Star.

U Budvi zvanično žive blizu dvije stotine Rusa, a ljeti ih bude i desetak hiljada.

Uprkos različitim investicijama, ruske su, kažu trgovci nekretninama i nakon deset godina dominantne na crnogorskom primorju.

„Jeste da je opao intenzitet investicija koji je bio 2007. i 2008, ali Rusi su i dalje broj jedan po pitanju investicija u Crnoj Gori i u mojoj firmi Rusi su mnogo bitni, u suštini najbitniji trgovci kod nas“, tvrdi Velibor Zarubica iz kompanije Montesistem nekretnine.

Nezvanične cifre govore da su Rusi proteklih 10 godina uložili blizu dvije milijarde eura u Crnu Goru. Zvaničnog podatka nema.

‘Bitan ambijent u državi’

Da interesovanje stranih investitora za Crnu Goru ne jenjava dokaz su zgrade poput koje niču duž cijelog crnogorskog primorja, posebno u metropoli turizma – Budvi, gdje čak četvrtinu nekretnina drže stranci.

Iako geografski daleko, politička previranja na relaciji Rusija – Ukrajina mogla bi usporiti tokove ruskog kapitala, na koji se Crna Gora oslanja godinama, kaže ekonomista Vasilije Kostić.

„Ako kriza bude percipirana kao drastična, moguće sa dramatičnim i ozbiljnijim posledicama, onda će to imati većeg uticaja na investicione tokove i donošenje investicionih odluka, a ako bude percipirana na način da neće biti ozbiljnijih posljedica, onda će odluke o zadržavanju ekonomske aktivnosti, odnosno odlaganju ekonomskih odluka biti manje izvjesne“, navodi.

Izvjesno ili neizvjesno, crnogorska Vlada ne strahuje da će Rusi umjesto u Crnoj Gori, novac iz predostrožnosti ostaviti u svom džepu.

„Ne vidim veliku bojazan, s tim što sve te stvari treba analizirati i staviti u kontekst planova, promocija i ostalih stvari koje su potrebne. Svaka turbulencija u okruženju, centru ili istoku Evrope izaziva zaustavljanje određenih procesa, ali najvažniji je ambijent u državi u kojoj se investira“, smatra Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore.

A Crna Gora je, tvrde u Podgorici, na putu da postane najbolja investiciona zona na Balkanu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO