Nevrijeme ugrozilo nova radna mjesta u SAD-u

Broj novih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama manji je od prognoza, što mnogi pravdaju vremenskim neprilikama, koje negativno utječu na cjelokupnu ekonomiju i tržište rada. 

Snijeg na istočnoj obali SAD-a nije okovao samo ulice, nego i ekonomiju. U proteklom mjesecu stvorena je 21.000 radnih mjesta manje od prognoziranih.

“Mislim da je krivac vrijeme. Imali smo vrlo hladnu zimu i užasan februar. Ustvari, ova katastrofalna hladnoća blokirala je veći dio Istočne obale posljednjih sedam dana. To se odrazilo na većinu ekonomskih pokazatelja, uključujući podatke sa tržišta rada”, ocijenio je Mark Zandi, glavni ekonomista agencije Moody's.

Slična tema i u odvojenom izvještaju Instituta za menadžere nabavki pokazuje da su ekonomske aktivnosti u sektoru usluga najslabije još od februara 2010. godine.

Vremenske neprilike spominju se i u “Bež-knjizi” američkih federalnih rezervi, gdje osam puta godišnje FED daje svoje viđenje državne ekonomije.

Opis prilika

Posljednji opis ekonomskih prilika glasi “skromne do umjerene”.

Međutim, pojedini ekonomisti tvrde da su trenutno loši pokazatelji uzrokovani ne samo snijegom, susnježicom i kišom.

Milton Ezrati, ekonomski strateg agencije Lord Abbett, rekao je: “Ono što koči ekonomiju u njenoj osnovi je isti razlog koji se vuče od početka ekonomskog oporavka 2009. i 2010. Mnogi menadžeri i ključni ljudi u kompanijama, koji su bili pogođeni recesijom i krizom, sada su na oprezu. Nerado zapošljavaju, nerado se šire, nerado troše novac. Novac se gomila na računima i teško se odlučuju da ga troše.”

Pravi pokazatelj o tome utiče li vrijeme na ekonomiju i kako očekuje se u petak. Naime, tad će se objaviti izvještaj o radnim satima Amerikanaca, kojeg mnogi ekonomisti smatraju najkredibilnijim pokazateljem o stanju na tržištu rada.

Izvor: Al Jazeera