Piloti Lufhanse najavili trodnevni štrajk

Otkazani letovi Lufthanse i Germanwingsa odnose se na ukupno 425.000 putnika (Reuters)

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa objavila je da će od srijede do petka otkazati najmanje 3800 letova zbog trodnevnog štrajka koji je najavio sindikat pilota Cockpit Lufthansa u namjeri da pregovaraju o plaćama.

Lufthansa je u priopćenju navela kako se otkazani letovi odnose na ukupno 425.000 putnika Lufthanse Carga i Germanwingsa, te dodala da će tih dana samo 500 letova ostati na programu.

Piloti podružnica Swiss, Austrian Airlines, Eurowings, Lufthansa City Line i Air Dolomiti, kao i Brussels Airlines, kojih 45 posto posjeduje Lufthansa, nisu zahvaćeni tim štrajkom i Lufthansa predviđa da će, gdje bude moguće, najveći zrakoplovi letjeti na svojim linijama kako bi prevezli što veći broj putnika prema i iz Njemačke.

Masovan štrajk

Cockpit Lufthansa, koji ima 9000 članova u svim tim zrakoplovnim tvrtkama, pozvao je pilote Lufthanse da od srijede u 00:00 sati do petka u 23:59 sati prekinu rad i zahtijevaju povećanje plaća i bolje uvjete na završetku radnog vijeka.

Sindikat očekuje “jako” sudjelovanje, najavili su sindikalni predstavnici, ali nisu željeli precizirati broj članova organizacije u ukupnom broju od najmanje 5000 pilota zaposlenih u Lufthansi.

Procijenjeno je da će kompanija izgubiti više desetaka milijuna eura zbog štrajka.

Više stotina letova otkazano je prošlog četvrtka u Njemačkoj zbog općeg štrajka javnih službi koji obuhvaća i zemaljsko osoblje sedam zračnih luka, među kojima i one u Frankfurtu, najveće u zemlji.

Izvor: Agencije