Štrajk u Njemačkoj paralizirao zračni promet

Više stotina letova otkazano je u četvrtak u Njemačkoj zbog općeg štrajka javnih službi, koji obuhvaća i zemaljsko osoblje sedam zračnih luka među kojima i one u Frankfurtu, najveće u zemlji.

Već u srijedu najveća njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa upozorila je na otkazivanje gotovo 600 letova u četvrtak, uglavnom prema domaćim i europskim odredištima.

Lufthansa je potvrdila kako putnici, koji za 27. ožujka imaju rezervirane karte, besplatno ih mogu putem interneta promijeniti za neki drugi termin, ali je dozvoljena samo jedna promjena.

U unutarnjem avioprometu putnici, umjesto zrakoplovom, mogu putovati besplatno vlakom, ali i za to je potreban angažman putnika, odnosno obvezno je pretvaranje zrakoplovne u željezničku kartu putem interneta.

Štrajk na sedam aerodroma

Air France je kazao da će samo jedan njegov let biti otkazan, dok Alitalia ne predviđa nikakve probleme.

U frankfurtskoj zračnoj luci štrajk članova zemaljskog osoblja počeo je rano jutros i trebao bi trajati do popodneva.

U borbi za bolje zarade i uvjete rada samo je na aerodromu u Frankfurtu, u štrajku upozorenja, najmanje 2.500 zaposlenika, javljaju njemački mediji.

Glasnogovornik operatera frankfurtske zračne luke – Fraporta, ocijenio je ujutro da zračna luka funkcionira mirno, usprkos otkazivanju 550 letova od 1.300 predviđenih do rano popodne.

Osim u Frankfurtu, poremećaji zračnog prometa predviđeni su u zračnim lukama u Muenchenu i Stuttgartu, te aerodromima Koeln/Bonn, Duesseldorf, Hamburg i Hanovera.

Izvor: Agencije