Facebook kupuje kompaniju Oculus

Oculus će nastaviti poslovati kao neovisna kompanija (EPA)
Oculus će nastaviti poslovati kao neovisna kompanija (EPA)

Facebook za dvije milijarde dolara kupuje Oculus, tek dvije godine staru kompaniju koja proizvodi naočale za virtualne igre, objavljeno je iz te popularne društvene mreže.

Ta akvizicija uslijedila je nakon što je Facebook kupio kompaniju za usluge slanja poruka WhatsApp za 19 milijardi dolara.

Analitičari ističu kako kupovina Oculusa predstavlja veliki korak, koji Facebook poduzima u očekivanju iduće velike promjene u razvoju tehnološke industrije, u vrijeme kada se potrošači sve više, umjesto računarima, okreću pametnim telefonima.

Mnogi u industriji vjeruju kako prenosivi uređaji predstavljaju sljedeću veliku platformu na kojoj će počivati tehnološki razvoj.

Iduća platforma

U Facebooku ističu da bi tehnologija virtualne stvarnosti mogla postati iduća društvena i komunikacijska platforma.

“Historija naše industrije pokazuje da se svakih 10 do 15 godina pojavi nova značajna računarska platforma – poput PC-ja, weba ili sada pametnih telefona. Ovim potezom dugoročno igramo na to da će kaciga za virtualnu stvarnost postati i virtualna i stvarna realnost u jednom dijelu svakodnevnog života ljudi“, istakao je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, napomenuvši i kako je nošenje Oculusovih naočala bilo ‘drugačije od svega što je dosad iskusio’.

Facebook, kazao je, ne namjerava postati hardver kompanija niti dugoročno stvarati profit od prodaje uređaja.

Umjesto toga, Zuckerberg ističe da će softver i usluge Facebooka nastaviti podržavati osnovni biznis.

Oculus, koji tek planira početi komercijalnu proizvodnju naočala za virtualnu stvarnost, nastavit će poslovati kao neovisna kompanija.

Zuckerberg je najavio da Facebook planira proširiti poslovanje Oculusa znatno izvan područja igara.

Izvor: Agencije


Povezane

San Marka Zuckerberga, da internet učini dostupnim svima, mogao bi uskoro postati stvarnost. Osnivač Facebooka u pregovorima je s proizvođačem bespilotnih letjelica Titan Aerospaceom. Princip je inovativan – podrazumijeva korištenje zračnih balona koje pokreće sunčeva energija kako bi odaslali internetske signale u nepristupačne regije. 

Inicijalni šok javnosti visinom cijene koju je najveća društvena mreža svijeta Facebook izdvojila za aplikaciju WhatsApp polako se sliježe. Ali pitanje: Vrijedi li ta mala kompanija toliko novca? – još dugo će biti otvoreno. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO