Crna Gora se okreće hidroenergiji

Uprkos manjku električne energije i bogatstvu vodama, Crna Gora koristi tek mali dio tog potencijala, pokazala su istraživanja.

Ali, plan Vlade te zemlje je da se u narednim godinama, kako kažu, ozbiljno okrene hidroenergiji kao značajnom energetskom resursu.

Za takvo nešto, ipak, upozoravaju ekolozi, nije dovoljna samo odluka, već, tvrde, ozbiljnije i organiziranije upravljanje vodama. Iz Podgorice izvještava Milica Marinović.

Iskorištenost vodenog potencijala

Iskorištenost vodenog potencijala u Crnoj Gori ostala je na svega 17 posto.

“Malo je zemalja koje imaju 40 litara u sekundi po kilometru kvadratnom, to je ta jedinica koja se najčešće koristi”, kaže hidrolog Darko Novaković.

I pored sedam glavnih rijeka i dvije velike hidroelektrane, Perućica i Piva, Crna Gora i dalje nema struje.

Gradnja energetskih postrojenja na tokovima Ćehotine, Pive, Komarnice i Morače – smatra hidrogeolog Mihailo Burić – popravila bi situaciju.

“Ako sve to saberemo, to je oko milijardu i 400 miliona KWh, a to je solidan neiskorišćen potencijal. Njega naglašavam jer za njega nema nekih prepreka”, naglašava Burić.

Slično razmišlja i Vlada te zemlje.  Proteklih godina kroz dva tendera dogovorena je gradnja 26 manjih hidroelektrana, a čeka se potpisivanje ugovora za još šest. Prva je puštena u probni rad prošle godine.

“Ali, uz ekonomsku računicu iskorišćavanja vodenog potencijala Crne Gore – ide i ona ekološka”, izvještava Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Prevelik pritisak

A računica, tvrde ekolozi, kaže da je od 500 planiranih hidroenergetskih projekata u regiji preveliki pritisak na taj resurs.

“Ako znamo da je 60 posto rijeka na svijetu već fragmentisano, što je rezultat hidroelektrana i drugih brana na njima, onda treba da shvatimo vrijednost slobodno tekućih rijeka. Takva je u Crnoj Gori Morača, Tara. I, kao takve, mi smatramo da bi trebale i da ostanu”, ocijenila je Nataša Kovačević, aktivistica NVO “Green Home”.

Državi, kaže Kovačević, fali plan upravljanja vodama.

I dok stručnjaci i ekolozi vode debatu o isplativosti hidroenergije, Crna Gora godinama ne nalazi rješenje za problem manjka struje.

Izvor: Al Jazeera