Nezapamćena suša u Brazilu diže cijene kafe

Cijene kave u cijelom svijetu mogle bi porasti zbog suše u Brazilu gdje je proizvodnja smanjena na najmanju količinu u posljednjih 30 godina.

Najgora suša u povijesti posebno je pogodila brazilsku regiju Minas Gerais, poznatu po plantažama kave, a tamo je tokom prosinca, siječnja i veljače palo samo deset posto kiše u odnosu na prosjek za ljetno razdoblje u Brazilu.

Zabrinuti Hugo de Brito je peta generacija uzgajivača kave u obitelji, a njegova plantaža od 1.000 hektara, nekome tko se ne razumije u kavu, na prvi pogled izgleda zelena i bujna.

Malo pažljiviji pogled, ipak, otkriva da su zrna smežurana, prerano sazrela u crvenu boju ili crna i sasušena.

Brazilski plantažeri vjeruju da će ove godine proizvesti 30 posto manje kave nego što su planirali, što će se vjerojatno odraziti na cijene tog napitka u kafićima širom svijeta.

Brazil najveći uzgajivač

U skladištima blizu grada Tres Pontas radnici su „zatrpani“ vrećama kave, što samo potvrđuje da je, s udjelom od 40 posto svjetskog tržišta, Brazil definitivno najveći uzgajivač te biljke u svijetu.

Cijena narudžbi sorte Arabica samo tokom ove godine skočila je 80 posto, dostigavši tako cijenu od četiri dolara za kilogram.

Alexandre Araujo je broker i inspektor kvalitete kave. Svakog dana ispija bezbroj šalica kave i tako ocjenjuje kvalitetu proizvođača, koje zatim spaja s kupcima i izvoznicima.

„Pad kvalitete, rast troškova proizvođača i, naravno, više cijene za potrošače“, u nekoliko je riječi Araujo sumirao posljedice suše.

Na plantaži, Hugo de Brito tvrdi da bez kiše neće izdržati još dugo.

„Ako se suša nastavi ne znam šta ćemo uraditi“, požalio se.

Priroda je brazilske plantaže kave stavila u neprilike gorke poput samih zrna kave.

Izvor: Al Jazeera