Teške optužbe o sigurnosti vozila GM-a

Američki proizvođač automobila General Motors suočen je s ozbiljnim pitanjima o sigurnosti vozila. Pokrenuta je i zvanična istraga.

Međutim, pojedini tvrde da je potrebno pokrenuti istragu i protiv agencija koje su propustile probleme uočiti ranije.

Problem sa sistemom paljenja otkriven je 2001. godine, ali GM je tek prošlog mjeseca povukao više od milion i 600.000 vozila u Sjevernoj Americi. Privjescima preopterećen ključ u stanju je ugasiti automobil tokom vožnje.

To se dogodilo Brooke Melton, koja je poginula na svoj 29. rođendan, upravo zbog ove greške, 2009. godine.

U sklopu tužbe njene porodice protiv kompanije otkriveno je ne samo da je GM bio svjestan ovog problema, nego da su inžinjeri ove kompanije predložili rješenje 2005. godine, koje nije bilo realizirano zbog, kako je rečeno, “poslovne odluke”.

Skandal, pa istraga

“Znati da je ta informacija bila dostupna tako davno, prije deset godina… Naša kćerka je mogla biti živa danas”, kaže Ken Melton, otac poginule djevojke.

GM je prijavio da je 31 saobraćajna nesreća sa 12 smrtnih slučajeva direktno povezana sa njihovim opozivom. Međutim, posljednji podaci pokazuju da su 303 osobe poginule zato što se zračni jastuci nisu aktivirali prilikom sudara. Istražitelji tek trebaju odrediti da li su te smrti povezane s greškom na sistemu paljenja automobila.

Međutim, pojedinici se pitaju zašto Nacionalna agencija za sigurnost na cestama, uprkos jasnom šablonu nesreća, pokreće istrage tek nakon što se dogodi nešto skandalozno.

“Čak i ako imate osoblje voljno da pokreće istrage, nećete dugo opstati ako stanete na žulj autoindustiji”, smatra Louis V. Lombardo, koji je 30 godina radio za Nacionalnu agenciju za sigurnost na cestama.

Pitanja i u Senatu

Tvrdi da se konstantna razmjena osoblja između Vladinih agencija i industrije dovela do manjka nadzora nad sigurnosti automobila u SAD-u.

“To je začarani krug. Isti ljudi se smjenjuju na ključnim funkijama, a Amerikanci nemaju predstavu o realnoj situaciji sve dok neka tragedija ne dospije na televiziju”, kaže Lombardo.

Ovo nije prvi put da se u SAD-u ispituje veza između korporacija i regulatornih agencija. Pitanje o ulozi Nacionalne agencije za sigurnost na cestama u opozivu GM-ovih vozila postavljeno je i u Senatu.

U međuvremenu, direktor Nacionalne agencije za sigurnost na cestama dao je ostavku u januaru. No, danas radi kao lobista u Washingtonu, u ime automobilskih kompanija.

Izvor: Al Jazeera