Pri kraju trgovinski sporazum EU-a i SAD-a

Završena je četvrta runda pregovora između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o transatlantskom trgovinskom sporazumu. Napori da se ukinu praktično sve carinske tarife bi uskoro mogli uroditi plodom. Međutim, pregovarači imaju još mnogo posla prije nego što ubijede potrošače sa obje strane da je takav trgovinski sporazum pozitivan i za njih.

Transatlantski trgovinski sporazum obuhvata gotovo pola svjetske trgovinske razmjene i godišnje može donijeti gotovo 100 milijardi dolara za EU i SAD. Najveća zona slobodne trgovine je na korak do realizacije. Pregovarači kažu kako su uspješno okončali četvrtu rundu pregovora.

“Glavni fokus je na posljednjim tačkama pregovora, ne na ovim prvim. Hoću reći, trenutno pregovaramo, ali za nas je glavni cilj ukidanje poreza i carina”, izjavio je Dan Mullaney, glavni pregovarač ispred SAD-a.

Zajednički stav je postizanje dogovora do kraja ovog mjeseca. Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo bilateralnu trgovinu trebalo bi osloboditi svih akciza, koje su već sada relativno niske.

Naprimjer, evropski automobilski proizvođači plaćaju dva posto carine na prodaju u SAD-u. U obrnutom slučaju, carina za američka vozila u Uniji je deset posto. Procjene su da bi uz uklanjanje visokih carina na kamione i kombi vozila ušteda samo za proizvođače bila blizu milijardu dolara.

O detaljima u Briselu

Protivnici trgovinskog sporazuma tvrde kako se njime potkopava državni suverenitet u korist velikih korporacija. Postavljaju pitanja o načinu zaštite okoliša i prehrambene sigurnosti te sigurnosti na internetu. Traže garanciju zaštite protiv nadzora SAD-a ili drugih državnih agencija.

Sa druge strane, pristalice sporazuma tvrde kako on nije koristan samo za SAD i EU, nego i za tržišta u razvoju.

“Tržišta u razvoju imaju interesa da SAD i evropske ekonomije naprave pomak ka podizanju stope rasta bruto društvenog proizvoda. U toj situaciji svi su pobjednici. Također, jača veza između Evrope i Amerike je značajna u smislu dešavanja s Rusijom i Ukrajinom. Mislim da to pokazuje zajedništvo Zapada na trgovinskom frontu, odnosno da će lakše i brže donijeti bilo kakve odluke kada je riječ o budućoj saradnji s Rusijom”, smatra Timothy Ash, istraživač tržišta u razvoju Standard banke.

O nacrtu trgovinskog sporazuma će se i dalje pregovarati, a više detalja očekuje se uoči samita u Briselu 26. marta, kada će se sastati američki predsjednik Barack Obama i lideri EU-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije