Strani investitori vraćaju se u Iran

Kao dio historijskog dogovora o iranskom nuklearnom programu koji je stupio na snagu u januaru, ekonomske sankcije protiv države djelimično su ukinute.

Kako iz Teherana izvještava novinarka Al Jazeere Soraya Lennie, strane firme i investitori već istražuju poslovne mogućnosti.

“Otvoreno za poslovanje – to je ono što Vlada Irana želi poručiti svijetu. A svijet sluša. Ta zemlja je ponovno u fokusu stranih kompanija”, javlja ona.

Francuski biznismen Oliver Blake iz SFPI Grupe smatra da postoji veliki potencijal.

“Jedna je od prvih ekonomija u regiji, nadamo se da će situacija biti regulirana i stabilna kako bismo razvili naše partnerstvo.”

Florence Arnoux iz CIS Grupe kaže: „Radimo za mnogo kompanija sa naftom, plinom i rudama širom svijeta. U Iranu smo već radili do 2010.”

Tada je iranska ekonomija počela propadati, a zabrinutost u vezi s iranskim nuklearnim programom rasti.

Sankcije EU-a i SAD-a blokirale su finansijske puteve što je dovelo do egzodusa stranih kompanija iz Irana.

Šanse za investiranje

Ako ništa, ove kompanije žele vratiti ono što su ostavile iza sebe.

“Razmatramo perspektive, ne u pogledu mjeseci, već budućnosti, kako bismo bili spremni uključiti se u ekonomski razvoj ove države. Fokusirat ćemo se na prioritete koje je definirala iranska Vlada”, ističe Michel Mikinsky iz francuske konsultantske kuće Ageromys.

Iako je ekonomska situacija bila poprilično hladna za strance u protekle dvije godine, postoje dva razloga zbog kojih se led topi. Prvi je izbor predsjednika Hassana Rouhanija u junu. Drugi je novembarski nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu između Irana i međunarodne zajednice.

Izvršni direktor kompanije Turqoiuse partners kaže da oklijevanje koje se tiče investiranja u Iran još postoji, ne samo zato što nuklearni dogovori nisu konačni nego i zbog državnog imidža.

“Iran je relativno moderna država, sa dobrim institucijama na mjestu i s veoma dinamičnom, mladom i obrazovanom populacijom, što nije uobičajena slika o ovoj državi”, navodi Ramin Rabii.

Za sada, sve se svodi na interes kako se strane firme i države spremaju za povratak na put do iranskog bogatstva.

Izvor: Al Jazeera


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada