Sony gasi 5.000 radnih mjesta

Sony je priznao kako nije u mogućnosti zaustaviti gubljenje novca na svojim Vaio PC i Bravia TV operacijama, kao što je ranije najavljivao (Reuters)

Japanski elektronski gigant Sony najavio je plan restrukturiranja koji predviđa gašenje 5.000 radnih mjesta i prodaju odjeljenja za razvoj i proizvodnju televizora i personalnih računara investicijskom fondu Japan Industrial Partners.

Riječ je o smanjenju broja zaposlenih na globalnom nivou. Bez posla će ostati 3.500 osoba u inozemstvu i 1.500 u Japanu, prenosi AP.

Prodaja aktivnosti u sektoru televizora trebala bi biti završena do jula tekuće godine, a otpuštanja zaposlenih do marta 2015.

Kako prenosi Reuters, ove mjere imaju za cilj godišnje smanjenje fiksnih troškova u iznosu 100 milijardi jena (729 miliona eura), počevši od fiskalne 2015/2016, precizirala je kompanija.

Žestoka konkurencija

Za tekuću poslovnu godinu, koja završava na kraju marta, Sony predviđa neto gubitak u iznosu 110 milijardi jena uslijed troškova restrukturiranja, dok je u ranijoj prognozi najavio profit od 30 milijardi.

Japanska kompanija, koja ima velike probleme sa konkurentskim Samsungom iz Južne Koreje i Appleom iz Sjedinjenih Američkih Država, priznala je kako nije u mogućnosti zaustaviti gubljenje novca na svojim Vaio PC i Bravia TV operacijama, kao što je ranije najavljivala.

Sony je odbio navesti novčanu vrijednost dogovora sa Japan Industrial Partnersom, obrazloživši to činjenicom kako dogovor nije finaliziran.

Izvor: Agencije