SAD: Zasad ništa od rusko-iranskog plana

Sherman je rekla da bi sličan dogovor između Irana i Rusije mogao biti podložan sankcijama i da bi vjerovatno stvorio golemu opasnost unutar P5+1 (AFP)

Pomoćnica američkog državnog tajnika za politička pitanja Wendy Sherman u utorak je rekla kako se plan razmjene nafte za hranu između Rusije i Irana zasad neće provoditi, nakon što su Sjedinjene Američke Države objema zemljama izrazile svoju zabrinutost, upozoravajući da bi to moglo biti podložno američkim sankcijama. 

Sherman je na kogresnom saslušanju otkrila da je mogućnost postizanja takvog dogovora spomenuta na “najvišoj razini” kako bi se osiguralo da se on ne počne provoditi. 

“Osobno imam osjećaj da se nakon dosta razjašnjenja ništa novo neće poduzimati kada je riječ o tom pitanju”, izjavila je Sherman pred članovima senatskog odbora za vanjsku politiku.

‘Dogovor podložan sankcijama’

“Potpuno jasno dali smo do znanja da bi bilo kakav sličan dogovor između Irana i Rusije mogao biti podložan sankcijama i da bi vjerojatno stvorio veliku opasnost unutar P5+1, što bi postizanje sveobuhvatnog sporazuma učinilo još mnogo težim, ako ne i nemogućim”, dodala je.

Reuters je ranije ovog mjeseca objavio kako Iran i Rusija pregovaraju o velikoj razmjeni nafte za robu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara mjesečno, koja bi Iranu omogućila znatno povećanje izvoza nafte i potkopala zapadnjačke sankcije koje su pomogle uvjeriti Teheran da pristane na preliminarni sporazum o ograničavanju njegovog nuklearnog programa.

Ruski i iranski izvori bliski pregovorima rekli su tada da se razgovara o posljednjim pojedinostima sporazuma prema kojemu bi Moskva dnevno kupovala do 500.000 barela iranske nafte u zamjenu za rusku opremu i robu.

Reuters je tada naveo da nije jasno kako će Moskva drugim silama opravdati sporazum o razmjeni koji može ugroziti pregovore o nuklearnom sporu ublažavanjem gospodarskog pritiska na Teheran.

Izvor: Agencije