Lego otvara pogone u Kini

Lego u prosjeku proda deset igračaka iz asortimana svake sekunde. Na sve to, taj danski proizvođač sve intenzivnije osvaja tržište Kine, gdje planira, uskoro, otvaranje pogona. Ali tu se ne planira zaustaviti.

U 82-godišnjoj historiji Lego je imao mnogo uspona, ali i padova. A danas je na vrhuncu uspjeha. Za manje od mjesec, njegov film Lego Movie na kinoblagajnama zaradio je blizu 300 miliona dolara.

Lego je drugi najveći svjetski proizvođač igračaka. Prošle godine netoprofit skočio mu je devet posto, na 1,1 milijardu dolara. Brojke i dalje rastu, ali ne tako brzo kao prethodnih godina.

Sinonim pop-kulture

Jorgen Vig Knudstorp iz te kompanije kaže: “Veličina kompanije se učetvorostručila. Naša strategija bazira se na organskom rastu i, kako preuzimamo sve veći dio globalnog tržišnog kolača, normalno je da se brzina rasta usporava i stabilizira kao što se trenutno događa.”

Lego je od prodavača običnih kockica danas postao sinonim pop-kulture. Do sada je proizveo gotovo 650 milijardi kockica. A mogućnosti su ogromne. Lego tvrdi da sa šest kockica možete napraviti čak 915 miliona kombinacija. Samim tim, postoji i nebrojeno mnogo načina kako to i unovčiti.

Od Harrryja Pottera do Rata svjetova – sve možete naći i napraviti u zemlji Lega.

Izvor: Al Jazeera