MOL: Tržišni umjesto političkog principa

Milanović je rekao kako misli da ruski investitor ima interes za kupovinu INA-e te da je ambicija investitora logična (AP)

Izvršni direktor MOL-a Josef Molnar kazao je danas da je primarni cilj MOL-a postizanje sporazuma s hrvatskom Vladom oko INA-e na osnovu tržišnog principa umjesto politički motivirane agende.

Dodao je da će potražiti druge mogućnosti ako neće moći investirati na profitabilan način u Hrvatskoj, izvijestila je agencija Hina.

Molnar je to rekao u intervjuu za britansku komunikacijsku agenciju Merchantcantos, za koju je komentirao ostvarene poslovne rezultate MOL-a u 2013. godini.

MOL Grupa danas je izvijestila da je prošle godine ostvarila operativnu dobit (CCS EBITDA) od 516 milijardi forinti, što je za 9 posto niže nego u prethodnoj godini, a na što je utjecao otpis imovine u Siriji i Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje kakav je trenutni status pregovora između MOL-a i hrvatske Vlade o INA-i, Molnar je kazao da je MOL želio ubrzati postupak pregovaranja, no današnja brzina pregovora sporija je nego što su očekivali.

Interes ruskih investitora

Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je ranije da ruski investitori imaju interes za kupnju INA-e.

“Ja mislim da ruski investitor ima taj interes. Ambicija investitora je potpuno logična. Ali moramo vidjeti, možda postoje zainteresirani s druge strane. Dakle, mi ćemo prema tome odlučivati – što država, kao vlasnik manje od 50 posto INA-e, u ovom slučaju hoće i može, ali ovo čime raspolaže MOL, o tome odlučuje MOL”, kazao je Milanović odgovarajući na pitanje novinara u Londonu, gdje sudjeluje na investicijskom forumu Europske banke za obnovu i razvoj – “Investiranje u zapadni Balkan”.

“Očito je da Rusija ima tu vrstu ambicije i da smo razgovarali, ali ništa više. Jer INA je prodana u većoj mjeri, mađarska korporacija ju je kupila po tržišnoj cijeni”, rekao je premijer Milanović odgovarajući na upit o interesu ruskih kompanija za INA-u.

Dvorkovič: Hrvatsko tržište privlačno

Potpredsjednik ruske vlade Arkadij Vladimirovič Dvorkovič je krajem siječnja u intervjuu za Jutarnji list, kako je prenijela Hina, izrazio uvjerenje da će jedna od energetskih ruskih tvrtki pokazati interes za otkup MOL-ovog udjela u INA-i te istaknuo da ruska vlada odobrava i podupire djelatnost ruskih kompanija u tom pravcu, a osobno smatra da je to perspektivan posao.

“Ruske energetske tvrtke, privatne i državne, stalno su u potrazi za novim tržištima. Ruske naftne i plinske kompanije već dugo surađuju s mađarskim MOL-om. Hrvatsko tržište vrlo je perspektivno i privlačno. Siguran sam da će jedna od tih tvrtki pokazati interes za ponuđeni udjel u INA-i”, rekao je Dvorkovič.

Dodao je da mu je trenutačno teško govoriti o nekim konkretnim detaljima tog posla jer, kako je rekao, predstoje još razgovori s mađarskom i hrvatskom stranom, ali da ruska vlada u svakom slučaju odobrava i podupire djelatnost ruskih kompanija u tom pravcu.

“Osobno mislim da je to perspektivan posao. Je li i realan posao, moramo vidjeti kakav je strateški interes o tom pitanju i MOL-a i INA-e”, rekao je tada Dvorkovič.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO