Poplave zaprijetile ekonomiji Britanije

Nakon što je u posljednjem kvartalu ostvarila rast od 0,7 posto, jedan od najvećih u Evropskoj uniji, britanska ekonomija ponovno je na udaru.

Poplave koje su zahvatile veći dio zemlje uzrokovale su ogromnu materijalnu štetu. Mnogi ekonomisti smatraju da bi zbog toga britanski privredni oporavak mogao biti zaustavljen.  

Pogađajući gradove i sela, poplave su pokrenule najveću akciju spašavanja u Velikoj Britaniji, još od Drugog svjetskog rata.

Deseci hiljada ljudi ostali su bez struje, a mnogi su evakuirani iz svojih domova. Mnoge rijeke izlile su se iz korita u najkišovitijem ikad zabilježenom januaru.

Zabrinutost za oporavak

Postoji i zabrinutost da bi posljedice nevremena mogle ozbiljno ugroziti britanski ekonomski oporavak.

Phil Tyson, analitičar agencije ICAP, rekao je: “Postoji rizik da se loše vrijeme negativno odrazi na ekonomske aktivnosti, kao što je bio slučaj i u Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada su pokazatelji bili dobri, ali tržište kapitala pomno prati bilo kakve naznake pogoršanja”.

I to ne bi bio prvi put da vrijeme, odnosno nevrijeme, utječe na ekonomske prilike. U posljednjem kvartalu 2012. ekonomija je smanjena za 0,2 posto zbog natprosječno hladne zime.

Tržišni analitičar Richard Perks je pojasnio: “Neće biti dugoročnih posljedica, ali hoće kratkoročnih. To se vidi iz podataka o maloprodaji tokom protekle godine. Dobra prodaja ljeti, kada je vrijeme bilo odlično, i pad tokom jeseni, kada se vrijeme pogoršalo. Dakle, bit će kratkoročnih posljedica, ali bez dugoročnih promjena trendova u potrošnji.”

Utvrđivanje štete

S najavama o novim poplavama, raspon štete tek se treba utvrditi.

Guverner Engleske centralne banke Mark Carney izjavio je da će transport, poljoprivreda i još nekoliko sektora biti najviše pogođeni.

Iz osiguravajućih kuća upozoravaju da se šteta preliminarno procjenjuje na milijardu funti, što povećava rizik podizanja premija kako bi se pokrile isplate osiguranja.

Ali, postoji i druga strana. Kada se oblaci raziđu, pad ekonomskih aktivnosti preokrenut će se u rast, jednom kada kompanije, farme i domaćinstva, krenu u akcije obnavljanja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO