Autorska prava: Teorija jedno, praksa drugo

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Vladan Matić, jedan od frontmena grupe Del Arno Band, nije samo zamišljao život u ritmu muzike za ples.

Kao jedan od osnivača prve autorske reggae grupe u tadašnjoj Jugoslaviji, znao je da će muzika biti njegov život. Ali ne i da od nje neće moći živjeti, uprkos izdatim albumima, singlovima i zaštićenim autorskim pravima.

Teoretski, sve bi to trebalo donositi tantijeme, no čini se, praksa je nešto sasvim drugo.

„Mi se i dalje bavimo muzikom, a ne politikom svojih dela i mislim da je to ključna stvar zbog čega je taj novac, odnosno količina novca, verovatno neadekvatna onom što bend nosi sa 28 godina karijere, odnosno brojem emitovanja, brojem dela koja su prijavljena“, kaže on.

Više u prilogu Al Jazeerine novinarke Anne Marie Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pojam intelektualne svojine prvi put se spominje 1845. godine u presudi okružnog suda američke savezne države Massachussets. Oblast intelektualnog vlasništva je tokom prošlog vijeka pravno definisana i međunarodnim konvencijama i pojedinačnim zakonima u većini država, a dijeli se u dvije kategorije: industrijsku svojinu i autorska i srodna prava. Šta je intelektualna svojina i koliko se […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO