Mjerenje inflacije po novom indeksu

Vlada Argentine napravila je novi indeks kojim se mjeri inflacija. Nova metoda računanja pokazuje da su cijene u januaru porasle za 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, a godišnja stopa inflacije postavljena je na 44 posto.

Sindikalni radnici su vijest o novom indeksu inflacije dočekali na ulicama. Nova metoda računanja inflacije pokazuje da su podaci proteklih sedam godina bili pogrešni. No, jedna je istina, kako tvrde sindikalci. Već sedam godina njihov život postaje sve teži.

“Spletkarenje vlade neće prestati. Ko garantuje da oni koji nas lažu već sedam godina, sada govore istinu?” pita Fabio Penalva, generalni sekretar Sindikata javnih radnika.

Državni ured za statistiku je 2007. promijenio metodologiju računanja inflacije i od tada je mjesečna stopa uvijek bila ispod jedan posto. Prema njihovoj računici, inflacija je u proteklih sedam godina bila 85 posto, dok privatni ekonomisti tvrde da je stopa 292 posto.

Priznanje iz Vlade

“To je proces koji traje godinama. Ali sa posljednjim dešavanjima, poput devaluacije valute, imamo osjećaj da su cijene naglo porasle”, kaže Elida Repetto, univerzitetska profesorica.

Da je prijašnja metoda bila pogrešna, priznaju i u Vladi.

“Upitan je tehnički kvalitet,odnosno uzorak na kojem su provodili istraživanje i način na koji su podaci analizirani i predstavljani”, kaže Jorge Capitanich, šef kabineta Vlade.

Ekonomisti su skeptični da će nova metoda išta promijeniti.

“Umjesto da pogledaju stvarne proizvode na tržištu, oni gledaju cijene proizvoda koje kontroliše Vlada. Ti proizvodi se ne prodaju širom zemlje i, ustvari, mnogi ne mogu doći do njih. Zato sumnjam da će novi indeks išta promijeniti”, kaže ekonomista Dante Sica.

Argentina i prema zvaničnim podacima ima jednu od najvećih stopa inflacije u svijetu, a konstantan rast cijena predstavlja najveći problem za njeno stanovništvo.

Izvor: Al Jazeera