SAD na korak do podizanja limita zaduživanja

Svega 28 republikanaca, među kojima i predsjedavajući Predstavničkog doma John Bohner, glasalo je za podizanje limita zaduživanja (Getty Images)

Donji dom američkog Kongresa, Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, odustao je od bitke sa demokratama u vezi s limitom javnog zaduživanja i dozvolio brzo usvajanje podizanja limita, čime je izbjegnut bankrot Sjedinjenih Američkih Država uoči novembarskih izbora.

Svega 28 republikanaca, među kojima i predsjedavajući Predstavničkog doma John Bohner, glasalo je za podizanje limita zaduživanja, ali je, uz 193 demokrate, to bilo dovoljno za usvajanje odluke, sa 221 glasom za i 201 protiv, prenosi AP.

Odluka sada ide na glasanje u Gornji dom Kongresa, Senat, za koji se očekuje da će je usvojiti do kraja sedmice, prenosi Tanjug.

Odobravanje Washingtona

Bijela kuća je pozdravila glasanje Predstavničkog doma, navodeći da ona predstavlja pozitivno udaljavanje od političke krize, koja bespotrebno opterećuje američku privredu.

Zakon o zaduživanju će, ako bude izglasan, omogućiti Washingtonu da se zadužuje kako bi plaćao račune u narednih 13 mjeseci, što će spriječiti izbijanje dužničke krize i nakon novembarskih izbora, pa će novoizabrani Kongres imati vremena da odlučuje o toj temi.

U oktobru se SAD, usred djelomične blokade Vlade, našao na ivici bankrota, ali je to spriječio Kongres privremenim podizanjem granice duga.

Takvo podizanje praga zaduženja je neophodno kako bi američka Vlada mogla na vrijeme platiti svoje obaveze i normalno funkcionirati.

Izvor: Agencije