Toyota zatvara proizvodnju u Australiji

Jedan od glavnih razloga za prekid proizvodnje je visok kurs nacionalne valute (EPA)

Japanska korporacija Toyota odlučila je da 2017. godine prekine proizvodnju automobila u Australiji, što će bez posla ostaviti 2500 osoba, a zemlju bez autoindustrije.

Jedan od glavnih razloga za prekid proizvodnje je visok kurs nacionalne valute, što je utjecalo na rast troškova poslovanja, fragmentaciju tržišta i jačanje konkurencije stranih kompanija, koje se nalaze u sve boljoj poziciji uslijed postojećih i novih sporazuma o slobodnoj trgovini, rekao je predsjednik australske filijale Toyote, Max Yasuda.

Reforma poslovanja

Prilikom susreta sa radnicima fabrike u Altoni, predgrađu Melbourna, objasnio je da je kompanija uradila koliko je mogla da reformira poslovanje, ali ipak mnogo faktora ostaje izvan njene kontrole, što proizvodnju automobila u Australiji čini neodrživom, prenio je Itar-Tass.

Toyota je fabriku u Altoni otvorila 1978. godine. Sada se u njoj sklapa model Camry, koji se prodaje u Australiji i izvozi na Bliski Istok, prenosi TANJUG.

U zemlji se trenutno sklapaju automobili tri koncerna – Ford, Holden (australski proizvođač prvobitno nezavisan a sada odjeljenje General Motorsa) i Toyota.

Ford je ranije najavio da će 2016. prekinuti proizvodnju u toj zemlji, a Holden da će to isto učiniti godinu kasnije.

Na taj način, za manje od četiri godine, u Australiji će potpuno prestati proizvodnja automobila.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Tokom januara 2014. u Hrvatskoj je prodano 2.080 novih putničkih automobila, za 14,6 posto više nego istog mjeseca 2013. godine.

Published On 05 Feb 2014

Japanski proizvođač očekuje kako će 2014. godini postati prva firma koja je u 12 mjeseci prodala više od 10 miliona vozila.

Published On 04 Feb 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO