Mađarska želi preuzeti bankarski sektor

Nakon što su se riješili duga prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), mađarska Vlada želi preuzeti više od polovice bankarskog sektora u zemlji, a prva meta bila je austrijska Raiffeisen banka.

Austrijanci za sada odbijaju prodaju poslovanja, ali premijer Viktor Orban odlučan je u pohodu na strani kapital.

Iako mu je plan propao, premijer Orban ne odustaje od invazije na bankarski sektor, jer u monopolskoj poziciji države ne vidi ništa loše.

„Banke i velike kompanije koje drže monopol moraju se priviknuti na novu situaciju. Za razliku od prijašnjih vremena, država je sada jača od kompanija i one se moraju prilagoditi Mađarima, a ne Mađari njima“, kaže Orban.

Plan premijera podrazumijeva državnu kontrolu nad 50 posto bankarskog tržišta, što bi omogućilo jednostavnije financiranje u kriznim razdobljima kada strane banke povlače kapital i smanjuju kreditne aktivnosti na većini tržišta, osim na matičnom.

Pojedini analitičari ipak vjeruju da Vlada ima sasvim drugi cilj.

„Iza preuzimanja bankarskog sektora stoji jačanje poslovnih krugova bliskih Vladi. Na primjer, vlasnici Sehanji banke i drugih velikih kompanija članovi su Orbanove Vlade. Pored jačanja tih krugova, vjerujem da je namjera smanjivanje ovisnosti o zapadnoj Europi“, smatra ekonomski analitičar Peter Kreko.

Rekordni profiti

Strane banke u Mađarskoj bilježile su rekordne profite u godinama prije početka svjetske ekonomske krize, kada su mnogi građani podizali kredite za kupovinu stanova, automobila i slično.

Dolaskom na vlast 2010. godine Orban oštro napada bankarski sektor nametanjem novih poreza i novim zakonima, kojima je olakšana otplata hipotekarnih kredita. Kulminacija je bila obračun s MMF-om.

Orban je tražio tzv. fond predostrožnosti koji bi osigurao neophodnu stabilnost i omogućio Mađarskoj zaduživanje na financijskim tržištima, no MMF je imao drugačiju zamisao.

„Poanta je da se MMF ne slaže s tim. Oni smatraju da je nama potreban novac i htjeli bi nam dati kredit! Dakle, rasprava se vodi o pravljenju aranžmana iz predostrožnosti ili uzimanju kredita“, govorio je Orban u travnju 2012. godine.

Pregovori su propali i Mađarska se nije zadužila kod MMF-a, nego naprotiv – polovicom prošle godine otplaćen je i posljednji dolar duga prema ovoj instituciji.

Od dolaska Viktora Orbana na vlast, mnoge banke otišle su „u crveno“.

Stanje bi moglo biti i gore, smatraju pojedini ekonomisti, ako premijer dobije i drugi mandat u travnju.

Izvor: Al Jazeera