U Srbiji najskuplji tečni naftni gas u regiji

Srbija je svrstana među pet evropskih zemalja sa najvećim akcizama i dažbinama na tečni naftni gas.

Ekonomska organizacija CEFTA utvrdila je da se najskuplji tečni naftni gas u regionu prodaje u Srbiji.

Prodavci i distributeri tvrde da će to dovesti do iščezavanja tog derivata sa tržišta, javlja reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Servisi za ugradnju sistema za tečni naftni gas u vozila imaju sve manje posla. Srbija je bila lider u regionu po broju vozila koja koriste gas kao pogonsko gorivo. Ipak, uprkos prednostima, taj derivat nafte, u Srbiji je sve skuplji.

Goran Pešić iz GTA servisa je kazao: “Plin spada u zelena goriva, znači ekološki je jako čist. Mi se nadamo da ćemo sa te strane uspeti da utičemo na državu, odnosno, ako idemo ka Evropskoj uniji, mi moramo da imamo usklađene te propise. Upravo naše udruženje sa nekim radnim grupama pregovara sa agencijom sa ministarstvima da plin se svrsta u takva goriva i da cenovna politika se samim tim promeni”.

Iako cijene nafte na svjetskom tržištu pada, tečni naftni gas u Srbiji košta 0, 80 eura, dok je, poređenja radi, u Hrvatskoj 0,41 eura. Na cijenu ovog gasa u Srbiji, najviše utječu povećane akcize.

‘Suprotan efekat’

“Država će napraviti suprotan efekat. Umesto masovnosti i neke umerene akcize, država bi imala veći prihod nego sa povećanom akcizom, gasi taj program, i ljudi prelaze na alternativna goriva, što je već situacija, potrošnja tečnog naftnog gasa se jako smanjila, kako u automobilima, tako i u industriji”, ocijenio je Dušan Drčelić iz Nacionalne asocijacije za tečni naftni gas.

“Uprkos pokušajima da saznamo kada će se promeniti cenovna politika i da li će akcize i dažbine na tečni naftni gas biti smanjene, ostali smo bez odgovora nadležnih institucija”, javlja Hadži Nikolić.

Nebojša Atanacković iz udruženja NAFTA smatra da je razlog za povećanje cijene naftnog gasa jednostavan.

On je kazao: “Krenuli smo sa relativno niskim nivoom opterećenja, poreskog opterećenja na tečni naftni gas. Tečni naftni gas mogao bi u velikoj meri da zameni benzin, od koga država ima mnogo više koristi. Viša cena benzina, više su i dažbine, ne samo kroz akcize nego i kroz PDV”.

Na cijenu tečnog naftnog gasa u Srbiji utiče i to što se uvozi više od pola količine koja je potrebna na godišnjem nivou.

U asocijaciji za tečni naftni gas kažu, da će zajedno sa CEFTA-om pokušati da utiču na državu da promijeni politiku i cijenu dovede na nivo koji postoji u Evropskoj uniji, odnosno da bude upola jeftiniji od benzina i dizela.

Izvor: Al Jazeera