Grčki parlament usvojio budžet

Uprkos protestu šire javnosti, grčki parlament usvojio je budžet za sljedeću godinu. Međutim, ekonomski rast predviđen tim budžetom je veći od rasta koji predviđaju grčki međunarodni kreditori.

Postavlja se pitanje, da li Grčka, uprkos svemu, može okončati program mjera štednje prije vremena.

Kasno iza ponoći, sa 155 glasova ZA i 134 glasa PROTIV, Grčki parlament usvojio je budžet za narednu godinu koji predviđa stopu ekonomskog rasta od gotovo tri posto, te značajno smanjenje budžetskog deficita. To je ekonomska prekretnica, ocijenio je premijer ove zemlje.

“Nakon mnogo decenija naša zemlja prvi put ima izbalansiran budžet. To je historijski trenutak. Stariji građani ove zemlje bit će iznenađeni da se nešto ovako uopće i desilo”, izjavio je Antonis Samaras, premijer Grčke.

Predsjednički izbori u Grčkoj zakazani su za februar naredne godine.

Ukoliko vladajuća koalicija  premijera Samarasa ne osvoji dovoljan broj glasova, očekuje se da će opozicija zatražiti prijevremene parlamentarne izbore, koji bi bili prilika za Alexsisa Tsiprasa, lidera opozicijske partije Syriza, koji se zalaže za ukidanje mjera štednje i poništenje svih dosadašnjih obećanja prema međunarodnim kreditorima.

Opširnije u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera