Nezadovoljni sindikati rumunske Dacije

Jedan od najbrže rastućih evropskih proizvođača automobila nalazi se u Rumuniji. Prodaja kompanije Dacija, koja je nekada bila u vlasništvu komunističke države, porasla je za 35 posto u prvih pola godine.

No, ovakav uspjeh potakao je i nezadovoljstvo radničkih sindikata, javio je Paul Brennan, novinar Al Jazeere. 

Proizvodna traka u fabrici Dacije, sjeverno od Bukurešta, gotovo da se ne može izboriti sa potražnjom.

Ekonomska kriza koja je vladala Evropom proteklih godina stvorila je stabilno tržište jeftinih i jednostavnih automobila. Dacijin osnovni model košta svega 7.5000 eura.

A opet, u prošloj godini Dacija je ostvarila promet od 4,5 milijarde eura. Kompanija je miljama daleko od vremena kada je bila u vlasništvu države.

Cristian Negoita, zamjenik direktora proizvodnog pogona, kazao je: “Radio sam u komunističkom sistemu, a sada radim u skladu s međunarodnim standardima Renaulta i razlika je nevjerovatna. Jednostavno nema poređenja.”

“Šezdeset i pet vozila svakog sata dolazi na kraj Dacijine proizvodne linije. Kompanija radi punom parom kako bi se izborila sa potražnjom. Ali, uz izvanredan uspjeh dolazi i dilema kako nagraditi radnu snagu koja sve čini mogućim”, izvijestio je Brennan. 

Dogovor nakon štrajka

U 2008, nakon dvosedmičnog štrajka, postignut je dogovor o povećanju plata i doprinosa u skladu sa zaradom koju je ostvarila kompanija. Sada sindikat želi novi dogovor.

Ion Iordache, zamjenik čelnika sindikata, rekao je: “Međunarodne kompanije generalno gube interes za dobre odnose sa radnicima. Mi smo u malom konfliktu sa upravom Dacije kako bismo osigurali poštivanje prethodnog dogovora. Izgleda da su zaboravili štrajk iz 2008, nekoliko godina je prošlo, pa možda sada trebamo radikalnije mjere da podsjetimo menadžment da ostane u dobrim odnosima sa radnom snagom.”

Dacija je dio francuske grupe Renault, pa radi u okvirima globalizirane proizvodnje. Čelnik kompanije kaže da će plate biti povećane, ali da sindikat mora biti pažljiv.

“Moramo biti mudri i strpljivi, ne smijemo plate povećavati previše brzo, jer ćemo u suprotnom morati razmotriti mogućnost izmještanja dijela proizvodnje iz Rumunije u države koje su spremne proizvoditi ista vozila”, poručio je Nicolas Maure, generalni direktor rumunskog ogranka Dacije. 

U neposrednoj blizini Dacijine fabrike nalazi se grad Mioven. Gotovo polovina stanovništva u potpunosti zavisi od nje.

Penzionirani radnik fabrike automobila Gheorghe Florescu je kazao: “Dacia je veoma važna za moj grad Mioven, jer većina stanovnika radi u fabrici – moji rođaci i prijatelji, mladi i stari. Radio sam u fabrici 40 godina, a sada u njoj rade moji žena i djeca.”

Radnicima stoga ostaje nova dilema: kako ispregovarati pravedan dogovor i pri tome zadržati uspješan projekat koji su sami stvorili.

Izvor: Al Jazeera