Novi štrajk pilota Lufthanse, otkazani letovi

Štrajk se ne odnosi se na letove Lufthansine podružnice Germanwings, te na kraće letove (EPA)

Deseci Lufthansinih letova ponovno su otkazani zbog štrajka pilota te njemačke aviokompanije, a ovaj, jedanaesti po redu štrajk od aprila ovaj put pogađa samo prekookeanske letove i teretne avione.

Ukupno je otkazano četrdesetak međunarodnih letova, većinom iz ili prema Sjedinjenim Američkim Državama i prema azijskim zemljama.

Niskotarfina politika Lufthanse

Štrajk, koji je počeo u 3 sata po lokalnom vremenu, ne odnosi se na letove Lufthansine podružnice Germanwings, te na kraće letove.

Već nekoliko mjeseci sindikat pilota Cockpit protivi se planu uprave Lufthanse o potencijalnom odlasku pilota u prijevremenu penziju do navršene 55. godine života sa 60 posto iznosa njihove plaće do standardne starosne dobi za penziju u 65. godini.

Oni traže da Lufthansa nastavi isplaćivati naknade za pilote koji se penzioniraju ranije, a uprava aviokompanije želi ukinuti te isplate u cilju smanjenja troškova.

Piloti Lufthanse zabrinuti su i zbog toga što uprava kompanije njenu budućnost sve više temelji na niskotarifnoj politici kako bi se uspjela nositi sa sve većom konkurencijom.

Izvor: Agencije