Rusija će otvoriti halal hotele

Novi standard treba promovirati razvoj turizma u Rusiji (EPA)
Novi standard treba promovirati razvoj turizma u Rusiji (EPA)

U Rusiji će biti otvoreni halal hoteli za muslimanske vjernike, koji će imati certifikat u skladu sa šerijatskim propisima, saopćilo je danas rusko Vijeće muftija, javlja Srna.

Predsjedavajući Vijeća Ravil Gainutin podržao je hotelske standarde koje je razvio Međunarodni centar za halal standardizaciju i certifikaciju, što je prvi takav standard koji regulira hotelske usluge u ruskim hotelima i turističkom sektoru.

“Novi standard promovirat će razvoj turizma u Rusiji”, rekao je direktor Međunarodnog centra za halal standardizaciju Ajdar Gazizov.

Polumjeseci umjesto zvjezdica

On je dodao da, imajući na umu rastući turizam u Rusiji i porast broja gostiju iz zemalja jugoistočne Azije, Kine i muslimanskih zemalja, klasa hotela bit će označena polumjesecima, a ne standardnim simbolima – zvjezdicama.

“Svi halal hoteli treba da poštuju muslimansku catering tradiciju, posebno tokom ramazana, a u hotelskim sobama bit će posebna odjeljenja za molitvu”, rekao je Gazizov, prenosi TASS.

Unutar hotela bit ća džamija, kao i odvojeni fitness centri i saloni za žene i muškarce.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Šta su halal proizvodi i koliko ih ima na tržištu regiona? Kako halal usluge i proizvode približiti potrošačima? Kakav utjecaj industrija halala ima na ekonomski razvoj jedne zemlje? Globalno tržište halal proizvoda i usluga procijenjeno je na više od 2.000 milijardi američkih dolara i godišnje raste 20 posto. Najmanje 38 miliona potrošača koji koriste halal […]

U Sarajevu je održan godišnji Halal forum. Okupio je eksperte te poizvođače ili ponuđače halal proizvoda i usluga. Riječ je o sve većoj milionskoj industriji koja obuhvata širok pojam, od prehrane do turizma. Prilog Ivana Pavkovića. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO