Crna Gora: Budžet nosi nova zaduživanja

U Skupštini Crne Gore završena je načelna rasprava o Prijedlogu budžeta za narednu godinu koji, uključujući izdatke za početak gradnje prvog autoputa u zemlji, iznosi gotovo milijardu i 850 miliona eura.

Budžet Vlada vidi kao razvojni, a opozicija kao dužnički. Tvrde da javne finansije državu vode ka bankrotu, izvještava Milica Marinović.

Računica državne kase

Računica crnogorske državne kase za 2015. godinu veća je od ovogodišnje za 350 miliona eura i izgleda ovako:

Budžet je projektiran na milijardu i 850 miliona, a deficit na 6,6 posto.

Država se naredne godine treba zadužiti za 634 miliona eura, od kojih 206 miliona za gradnju autoputa, a ostatak će potrošiti na stare kredite i obveznice.

Za crnogorsku opoziciju, budžet je sporan i tvrde, građane će zadužiti za dva miliona eura dnevno.

“Budžet je kompromis vladajućih partija, on je de facto iznuđen, sav je opterećen i u znaku projekta autoputa, ja sam već rekao da je taj projekat za vladajuću većinu profitabilan, ekonomski upitan a budžetski neodrživ”, kaže Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije.

Rast duga

Crnogorsku opoziciju brine i rast javnog duga.

“Javni dug CG u ovom momentu prelazi dvije milijarde eura, što je blizu 58 posto BDP-a države. Procjene MMF-a kažu da će zbog gradnje autoputa on rasti na 73 posto, i time preći dozvoljene evropske limite iz Kopenhagena”, izvještava Milica Marinović.

Procjene opozicionih poslanika su drastičnije.

“Nema temelja da bi Crna Gora mogla sve to da iznese, mi ćemo, više puta sam ponovio, do kraja 2015. preći, što se zaduživanja tiče, da ćemo izaći na 100 posto BDP-a”, ocijenio je Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta.

U crnogorskoj Vladi budžet vide kao razvojni i socijalni, prema kojem se država, tvrde odgovorno ponijela.

“Nikada tu odluku ne bi donijeli da nismo došli do nedvosmislenih računica da to zaduživanje neće ugroziti stabilnost javnih finansija Crne Gore”, izjavio je Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore,

Osim opozicije, budžet nije po volji ni sindikatima javnog sektora, koji su za gotovo 50 hiljada zaposlenih tražili povećanje plate od 10 posto. Njihovi protesti nisu urodili plodom.

Ocjena budžeta

“Granski sindikati koji učlanjuju zaposlene koji se finansiraju iz budžeta, koji pripadaju Uniji, neće se miriti sa činjenicom da Vlada kao socijalni partner koji bi morao biti odgovoran nije ispoštovala sporazum o politici zarada zaposlenih na budžetu”, kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Prijedlog budžeta ima i dobre i loše strane, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Treba reći da je ono što budžet i javne finansije stavilo pred velikim izazovom nešto što je kapitalna stvar za Crnu Goru. I zato zaključimo sa tim da odvažne sreća prati, nadajmo se da će biti tako”, smatra Kostić.

A da će sve ići po planu, nada se i crnogorska Vlada, koja je za narednu godinu najavila rast ekonomije od gotovo četiri posto.

Izvor: Al Jazeera