Zemlje OPEC-a ne smanjuju proizvodnju nafte

Zaljevske zemlje predviđaju da će izgubiti gotovo 350 milijardi dolara po godini zbog pada cijene nafte (AFP)

Zemlje Perzijskog zaljeva izjavile su da neće smanjiti proizvodnju nafte ili održati hitan sastanak, uprkos zasićenosti u globalnim zalihama i padu cijena nafte.

Moćne članice OPEC-a Saudijska Arabija i Kuvajt rekle su u nedjelju da neće smanjiti proizvodnju čak iako zemlje koje nisu u OPEC-u smanje svoju, dok su Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati odbili pozive za hitnim sastankom 12 nacija.

„Ako one [zemlje koje nisu članice OPEC-a] žele da smanje proizvodnju, dobrodošle su. Mi to nećemo uraditi, pogotovo ne Saudijska Arabija“, kazao je saudijski ministar nafte Ali al-Naimi.

Kuvajtski ministar nafte Ali al-Omair se složio s tim, rekavši da ne misli da je smanjenje potrebno.

„Ništa se neće desiti do juna i neće biti hitnog sastanka“, kazao je.

Pad prihoda od nafte

Predstavnici Iraka također nisu bili za hitni sastanak, a njihov ministar nafte Adel Abulmahdi rekao je da predviđa da će se cijena nafte stabilizirati na 60 dolara po barelu.

Suhail al-Mazrouei, ministar energije u Emiratima, rekao je da OPEC uskoro neće napraviti nikakav potez da stabilizira tržište.

„Nećemo se miješati u tržište i uraditi nešto što bi bilo kratkog vijeka“, kazao je.

OPEC je prošlog mjeseca odlučio da se zadrži na proizvodnji od 30 miliona barela po danu, uprkos tome što su cijene nafte od juna pale za gotovo 50 posto.

Zaljevske zemlje predviđaju da će izgubiti najmanje polovinu prihoda od nafte ili gotovo 350 milijardi dolara po godini, po sadašnjim cijenama nafte.

Izvor: Agencije