U Hrvatskoj najveći pad proizvodnje čelika

Čelik
Kvota bi se uspostavila na temelju uvoza u proteklim godinama (Reuters)

Proizvodnja čelika u svijetu porasla je u studenome neznatnih 0,1 posto, što znači da je gotovo stagnirala na godišnjoj razini, dok je u Hrvatskoj zabilježila najveći pad među članicama međunarodnog udruženja proizvođača WSA.

U studenom je u 65 zemalja članica Svjetskog udruženja za čelik (WSA), uključujući Hrvatsku, proizvedeno ukupno 131 milijun tona čelika, što je neznatnih 0,1 posto više nego u istom mjesecu lani, pokazuje izvješće tog udruženja.

U Hrvatskoj je, prema procjenama WSA, proizvodnja čelika u studenome pala na godišnjoj razini za čak 29,6 posto, najviše među promatranih 65 zemalja, na procijenjenih 10 tisuća tona, prenosi agencija Hina. 

Hrvatska na začelju

Time je Hrvatska i dalje na začelju ljestvice proizvođača u Europskoj uniji. Obuhvaćenih 65 zemalja čini oko 98 posto svjetske proizvodnje čelika, navode u udruženju.

Kina, najveći svjetski proizvođač, u prošlom je mjesecu proizvela 63,3 milijuna tona, što je 0,2 posto manje nego u prošlogodišnjem studenom.

Od drugih zemalja u Aziji, Japan je proizveo 9,2 milijuna tona čelika, što je 1,1 posto manje na godišnjoj razini, a Južna Koreja 5,9 milijuna tona, što je povećanje za 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Njemačkoj, vodećem proizvođaču u EU, proizvodnja je smanjena za 1,9 posto, na 3,6 milijuna tona, a isti je postotni pad zabilježila i Španjolska, s proizvedenih 1,2 milijuna tona.

Veliki pad proizvodnje u Ukrajini

Najviše se smanjila talijanska proizvodnja, za 13,9 posto, na 1,9 milijuna tona. Francuska je proizvela 1,4 milijuna tona, 5,8 posto više nego u prošlogodišnjem studenom.

Među ostalim istaknutim europskim proizvođačima Turska je zabilježila pad proizvodnje od 8,6 posto, na 2,8 milijuna tona.

U Rusiji je pak u prošlom mjesecu proizvedeno 5,8 milijuna tona čelika, 5,8 posto više nego u studenom 2013. Ukrajina je proizvela 1,8 milijuna tona, čak 28,6 posto manje nego u prošlogodišnjem studenom.

SAD je povećao proizvodnju za 1,5 posto, na 7,2 milijuna tona, a Brazil za 2,4 posto na 2,8 milijuna tona.

Izvor: Agencije