Rekordna kazna Alstomu zbog podmićivanja

Alstom je ukupno dao više od 75 miliona dolara mita (Reuters)

Francuski industrijski div Alstom priznat će krivicu i platiti rekordnu kaznu od 722,3 miliona dolara zbog velikog broja slučajava podmićivanja, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Alstom je priznao da je pomićivao dužnosnike kako bi dobio moć i sklopio ugovore za transportne projekte sa državnim kompanijama širom svijeta, uključujući Bahame, Egipat, Indoneziju, Saudijsku Arabiju i Tajvan.

Alstom je ukupno dao više od 75 miliona dolara mita kako bi osigurao projekte širom svijeta u vrijednosti od četiri milijarde dolara sa profitom od oko 300 miliona dolara, izjavio je američki tužitelj.

„Alstomova korupcijska šema trajala je više od deset godina i prostirala se na nekoliko kontinenata“, rekao je zamjenik javnog tužitelja, James Cole.

„Šema je nevjerovatna u svojoj raširenosti, drskosti i posljedicama svjetskih razmjera“.

Ako američki sud odobri kaznu, ona će biti najveća do sada za podmićivanje u inostranstvu prema američkom zakonu.

Ispuniti obaveze

Ministarstvo pravde je saopćilo da kazna odražava Alstomov neuspjeh da dobrovoljno otkrije svoje poslovanje, odbijanje da sarađuje u istrazi, dalekosežni učinak njegovog ponašanja i prethodnu krivičnu historiju.

Prema dogovoru, optužbe će biti odbačene nakon tri godine ukoliko Alstom ispuni svoje obaveze prema ugovoru o odgođenom podizanju optužnice.

Ovaj dogovor dolazi nakon što su podignute najnovije optužbe za korupciju protiv podružnice u Velikoj Britaniji za energetsku opremu.

Prema sudskim dokumentima dostupnim AFP-u, londonski Ured za ozbiljne prevare podigao je optužnicu za korupciju protiv cijele podružnice i dva zaposlenika odgovorna za osiguravanje ugovora za elektranu u Litvaniji.

Glasnogovornik Alstoma u Velikoj Britaniji odbio je komentirati slučaj, koji je u toku.

Ranije istrage

To je druga Alstomova podružnica koje se suočila sa optužbama u Britaniji ove godine, nakon što je u Britaniji u julu pokrenut postupak protiv Alstomove podružnice zbog navodne korupcije u Indiji, Poljskoj i Tunisu.

Do sada je pokrenut niz istraga zbog korupcije u kompaniji i njenim podružnicama širom svijeta.

Brazilski dužnosnici su u februaru optužili 11 osoba zbog navoda o primanju mita kako bi osigurali ugovore sa metrooom u Sao Paolu.

Švicarske vlasti su kaznile podružnicu Alstoma sa 42,7 miliona dolara zbog optužnice za mito 2011. godine.

Izvršni direktor Alstoma Patrick Kron je  rekao da su problemi kompanije sada iza njih.

Etički standardi

„Bilo je nekoliko problema u prošlosti i mi duboko žalimo zbog toga“, izjavio je Kron.

„Međutim, ovo rješenje sa Ministarstvom pravde nam omogućava da ostavimo ovaj problem iza nas i nastavimo naše napore kako bismo osigurali da se poslovanje odvija na odgovoran način, dosljedan najvišim etičkim standardima“.

Alstom kaže da je prestao zapošljavati konsultante da rade u njihovim komercijalnim timovima, a također su zaposlili posmatrača da nadzire poštivanje ugovora.

Kazna je izrečena u vrijeme kada se kompanija General Electric približava završetku dogovora da kupi većinu Alstomovih energetskih podružnica za 12,4 milijarde eura (15,5 milijardi dolara).

Iz Alstoma su saopćili da se novčana kazna ne može prenijerti na General Electric, prema dogovoru sa tom američkom kompanijom.

Izvor: Agencije