Bh. kapital na berzi u Istanbulu

Dio tržišta kapitala Bosne i Hercegovine postao je dostupan investitorima sa Istanbulske berze. Ovo je samo prvi korak u okviru dugoročne strategije spajanja berzi zemalja regije sa berzom u Istanbulu.

Koji su sljedeći koraci i šta to spajanje znači za domaće tržište, otkriva novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

SASX-10, berzanski indeks na Sarajevskoj berzi koji objedinjuje 10 najjačih kompanija u bh. entitetu Federaciji BiH, postao je dostupan investitorima u Turskoj. To je plod višegodišnje saradnje berzi iz Sarajeva i Istanbula.

Međutim, ovaj potez trenutno ne znači i direktan priliv kapitala turskih investitora.

“U prijevodu to znači da ukoliko neko želi da trguje sa futuresima koje su vezani za SASX indeks, logično je da će otići na web stranicu Sarajevske berze, da će provjeriti koje su to kompanije u sastavu našeg indeksa, te će se tako bolje upoznati sa poslovanjem tih kompanija. Tako da je ovo prije svega, jedna ogromna reklama za kompanije koje kotiraju na Sarajevskoj berzi”, ocijenio je Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze.

Povezivanje država regije

S druge strane, cilj turskih partnera, prema riječima prvog čovjeka Istanbulske berze, jeste povezivanje berzi zemalja regije sa istanbulskom. Sljedeća na redu je Berza Montenegro, a pregovara se i sa drugima.

Ibrahim M. Turhan, predsjednik Istanbulske berze, kazao je: “U suštini, mi pokušavamo izgraditi berzansku mrežu kojoj će pristup imati sve regionalne kompanije, te na taj način uvezati regionalno tržište kapitala. Tako će se osigurati bolja budućnost regionalnih berzi, jednostavno zato što će imati veću likvidnost. A istanbulska berza, budući da je i najveća u ovom dijelu svijeta, imat će ulogu čvorišta za sve regionalne berze.”

Naredni korak u ovoj saradnji bit će uvođenje sistema double listinga, što znači da će se dionicama kompanija sa berze u Sarajevu moći direktno trgovati u Istanbulu i obratno.

Tržište koje se potencijalno otvara domaćim kompanijama veće je od bilo kojeg regionalnog.

Dnevni promet na Istanbulskoj berzi u prosjeku iznosi blizu 12 milijardi eura, što je za 60 puta više od prometa koji se napravio na Sarajevskoj berzi za cijelu 2013. godinu. odnosno, 12 puta više od godišnjih prometa berzi u zemljama regije.

“Uvezivanje Sarajevske berze sa istanbulskom,  ili bilo kojom drugom berzom u regiji, zasniva se na istom principu na kojem rade veliki šoping centri: baš kao što kupci prilikom kupovine, recimo jakne, idu tamo gdje je izbor najveći, tako i investitori vole trgovati na berzama koje pokrivaju što veće tržište kapitala”, javlja Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera