Oporavak tržišta nekretnina u Španiji

Javljaju se novi znakovi ekonomskog oporavka u Španjolskoj. Nakon što je krah na tržištu nekretnina doveo zemlju u tešku dužničku krizu, taj privredni sektor bilježi rast, prvi put od 2008. godine.

Zvuk mješalice cementa u Madridu se dugo nije čuo. Mali simbol velike promjene, u sektoru koji je prije financijske krize bio ponos španjolske privrede.

Građevinarstvo je opet u modi. I to je tržište sa sve više kupaca, tvrde analitičari.

“Ovi stanovi, koje smo počeli graditi prije godinu, koštaju samo polovinu cijene za stan iste kvadrature prije pet godina. To je zato što je cijena zemljišta značajno pala. Gotovo 50 ili 60 posto. Također, smanjili su se i troškovi gradnje, dok je, istovremeno, kvaliteta povećana”, kaže Juan Jose Perucho, direktor agencije za nekretnine.

Gradilo se više…

Na vrhuncu desetogodišnjeg građevinskog procvata, Španjolska je gradila više stambenih jedinica nego Njemačka, Francuska i Italija zajedno.

Međutim, zbog financijske krize, za blizu 750.000 stanova nisu nađeni kupci.

Građevinske kompanije i dalje duguju bankama gotovo 160 milijuna eura, zbog čega su banke sada mnogo opreznije pri davanju kredita. Ali i to se mijenja.

“Danas je rizik od gubitka radnog mjesta mnogo manji nego prije dvije godine. Ljudi osjećaju da su cijene dotaknule dno i, konačno, u posljednjih godinu dana banke su počele agresivnije kreditirati građane. Svi ti faktori utjecali su na rast potražnje na tržištu nekretnina. Čak i statistika pokazuje da se tržište oporavlja i da će se taj trend nastaviti”, objašnjava Mikel Echavarren, direktor konzultantske kuće Grupo Ibosa.

Temelji za budućnost industrije

Dug je put do stare slave. Građevinska industrija sada čini dvadeseti dio španjolskog BDP-a, odnosno samo polovinu u odnosu na njezine najbolje godine, sa samo polovinom radne snage koju je nekada zapošljavala.

Kredita za nekretnine je, također, deset puta manje nego prije.

No, većina Španjolaca posjeduje vlastiti dom i to je tradicija koja bi trebala biti solidan temelj za budućnost cijele industrije.

Izvor: Al Jazeera i agencije