Milionska kazna Avonu zbog podmićivanja u Kini

Avon je kineskim dužnocima isplaćivao gotovinu, davao darove, plaćao putovanja i zabave (Getty Images)
Avon je kineskim dužnocima isplaćivao gotovinu, davao darove, plaćao putovanja i zabave (Getty Images)

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) izrekla je kozmetičkoj kompaniji Avon kaznu od 135 miliona dolara zbog davanja mita i darova kineskim dužnosnicima.

Kineska podružnica Avona isplatila je osam miliona dolara između 2004. i 2008. godine kako bi dobila licencu za direktnu prodaju, saopćio je SEC.

Isplate su uključivale avionske karte za dužnosnike i skupe darove poznatih brendova, kao što su Louis Vuitton, Gucci i Tiffany.

Te isplate lažno su zabilježene kao poslovni troškovi zaposlenika, kao naknada za dobavljače ili su zabilježene bez navođenja gotovo nikakvih detalja, prenosi Hina.

Prema američkom Zakonu o korupciji u inostranstvu, kompanijama je zabranjeno isplaćivati novac ili davati išta vrijedno stranim dužnosnicima za dobivanje ili zadržavanje posla.

Kina je zabranila direktne prodaje 1998. godini, ali je kasnije odlučila ukinuti zabranu.

Dozvola za Avon

Avon je bila prva kompanija koja je dobila dozvolu za direktnu prodaju 2006. godine.

SEC je objavio da je Avon isplaćivao gotovinu, davao darove, plaćao putovanja i zabave kako bi “dobio pristup kineskim dužnosnicima koji se bave uvođenjem propisa i nadzorom vezanim za direktnu prodaju”.

Također je plaćao kako bi “izbjegao kazne ili negativne članke u vijestima koje bi mogle utjecali na imidž Avona”, a koji je potreban za zadržavanje licence.

Avon je najveći svjetski direktni prodavač kozmetičkih proizvoda, s godišnjim prihodom od blizu 10 milijardi dolara. Međutim, bori se sa usporavanjem rasta na mnogim glavnim tržištima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO