Apple prekida internetsku prodaju Rusima zbog pada rublje

Medvedev je sazvao hitan sastanak Vijeća ministara (EPA)

Američki tehnološki gigant Apple saopćio je da obustavlja online prodaju svojih proizvoda u Rusiji, jer je vrijednost rublje isuviše kolebljiva kako bi se utvrdile njihove cijene, prenose agencije.

Apple je obustavio prodaju svojih proizvoda u Rusiji dan nakon što je uslijedio slobodan pad ruske rublje.

Rublja je ove sedmice izgubila više od 20 posto vrijednosti, uprkos odluci Centralne banke Rusije da podigne referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 posto.

Rublja je rano jutros izgubila pet posto vrijednosti, pa je za jedan dolar trebala 71 rublja, što je bio historijski minimum.

Apple je u novembru podigao cijene svojih proizvoda u Rusiji 20 posto, nakon što je slabljenje rublje učinilo da proizvodi te kompanije u Rusiji budu jeftiniji nego u ostatku Evrope.

‘Kritična situacija’

Nakon jučerašnjeg pada rublje, zamjenik predsjedavajućeg Centralne banke Rusije, Sergej Švecov, je rekao:

“Situacija je kritična. Nismo sanjali ni u najgorim snovima da nam se ovo može desiti”, prenosi AP. 

Iznenadna odluka Centralne banke u utorak, da povisi kamatnu stopu izgleda kao očajnički pokušaj da se stabilizira posrnula valuta.

Nakon te odluke, dolar i euro su zabilježili rekordan rast.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je sazvao Vijeće ministara kako bi razgovarali o problemima na tržištu koji su se pojavili nakon što je ruska rublja izgubila vrijednost u odnosu na dolar i euro.

Sankcije i cijena nafte

Vrijednost rublje je naglo opala u posljednjim sedmicama, gubeći na vrijednosti za 60 posto od januara, zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske umiješanosti u ukrajinsku krizu.

Propast rublje prinudila je obične Ruse da grozničavo kupuju uvozne proizvode kao što su frižideri i automobili, otkako je inflacija učinila te proizvode iz dana u dan sve skupljim.

To će također pojačati pritisak na predsjednika Vladimira Putina, uprkos njegovoj velikoj popularnosti u narodu.

Izvor: Agencije