Javni dug kao mogući motor razvoja

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca Hrvatske raspravljali su o javnom dugu te zemlje koji je prešao 72 posto BDP-a.

Kako taj problem dugoročno riješiti, nisu zaključili ni poslije tri i pol sata rasprave. Navode ipak da su na istom tragu.

Javni dug ne mora biti loš za hrvatsku privredu, već može poslužiti i kao motor razvoja, navode u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV).

Sindikati su na sastanak stigli sa zahtjevom da rasprava bude otvorena za javnost. To je prvi zahtjev koji im nije bio ispunjen.

Dogovor tek predstoji

Iza zatvorenih vrata raspravljali su o tome je li javni dug problem za Hrvatsku i postoje li instant-rješenja. Na kraju, kažu, zadovoljni su raspravom.

“Mi smo danas čuli, gotovo jednoglasno, da se javni dug ne može riješiti politikom rezanja, već isključivo reformama. Ne može u kratkom roku, ali može u dužem roku”, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

“Bitno je da u sljedećem razdoblju spriječi se generiranje ovako jakog rasta javnog duga, koji je prije svega bio zbog raznih loših ekonomskih politika. U tom smislu, Hrvatska niije pred bankrotom, ali ako ovako nastavi, onda će se naći u velikim problemima za godinu, dvije ili tri”, kaže Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Javni dug Hrvatske dostigao je 33,7 milijardi eura, što je više od 72 posto BDP-a. Procjena Ministarstva financija pokazuje da će do kraja godine dosegnuti 34,8 milijardi, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Sam rast duga nije toliki problem ukoliko BDP raste brže, kažu u GSV-u. Ipak, još nema suglasnosti o tome kako pokrenuti gospodarstvo. Poslodavcima i sindikatima tek predstoji dogovor.

Problem kronični deficit u javnim financijama

“Ono što očekujemo sa strane Vlade, da ćemo od socijalnih partnera dobiti prijedlog zaključka i da ćemo u jednoj diskusiji probati postići konsenzus o tome kako i na koji način tretirati javni dug”, kaže Mirando Mrsić, ministar rada mirovinskog sustava.

U razvijenim europskim zemljama javni dug može ići i do 100 posto BDP-a, ali ne i u Hrvatskoj, kaže ekonomski stručnjak Ante Babić.

Kronični deficit u javnim financijama, dodaje, ovdje je uzrok svih problema.

“U situaciji kao što ste u Hrvatskoj, gdje 10 godina već trošite pretjerano u javnoj potrošnji, onda nekakav taj ‘kejnzijanski’ pristup kod nas nema smisla, zbog toga što je to sve pretjerano”, objašnjava ekonomski analitičar Ante Babić.

Zbog toga smatra kako javni dug teško može biti motor za pokretanje gospodarstva.

Svoje viđenje poslodavci i sindikati trebali bi napisati i proslijediti Vladi u idućih sedam dana, ukoliko se uspiju usuglasiti.

Izvor: Al Jazeera