Nastavlja se slobodan pad ruske rublje

Vrijednost ruske rublje nastavlja padati. Čak ni mjere središnje banke, kojima se smanjila kontrola nad trgovinom nacionalne valute, nisu puno pomogle.

Mnogi analitičari upozoravaju da bi se kriza s deviznog tržišta mogla odraziti i na ostale sektore.

Na ulicama Moskve glavna tema je valuta. Kriza povjerenja u rusku rublju smanjila je njezinu vrijednost za više od 10 posto u odnosu na dolar tijekom posljednjih sedam dana.

Međunarodne sankcije opteretile su rusku ekonomiju. Ali je najteži ovotjedni udarac bila promjena u politici središnje banke glede njezinog miješanja u kretanje tečaja.

Kombinacija za zabrinutost

“Očigledno je da je odluka ruske središnje banke da se neće miješati u kretanje tečaja rublje utjecala na pad njezine vrijednosti. Iako je i dolar, neovisno od ruske valute, ojačao na međunarodnom tržištu”, kaže tržišna analitičarka Brenda Kelly.

I dok središnja banka računa gubitke na deviznom tržištu, pad cijena nafte i drugih sirovina na svjetskim burzama dodatno opterećuju rusku ekonomiju.

Rusija jako ovisi od energetskih sirovina. Kada kombinirate pad njihove vrijednosti s međunarodnim sankcijama, teško je predvidjeti dokle će vrijednost rublje potonuti”, objašnjava investicijski strateg Patrick Armstrong.

Zabrinutost ne uzrokuje samo valuta. Pet najvećih ruskih kompanija izgubilo je više od 100 milijardi dolara tržišne kapitalizacije od početka ove godine.

Ekonomisti bez razloga za optimizam

Pad rublje samo pogoršava situaciju kompanijama koje su ionako pod sankcijama.

“Promatrano kroz vrijednost u dolarima, imate pad tržišta kapitala i pad valute. To objašnjava zašto kompanije poput Rosnjefta ili Gazproma, naftna i plinska kompanija, ili Sberbank, najveća banka u državnom vlasništvu, bilježe drastičan pad vrijednosti dionica”, kaže tržišni analitičar Pierre Briancon.

Gotovo je očigledno da pad vrijednosti rublje ne usporava, a zbog potencijalnih dodatnih sankcija nakon novog izvješća o prelasku ruskih tenkova preko ukrajinske granice, ekonomisti nemaju razloga za optimizam.

Izvor: Al Jazeera i agencije