TI: Velike kompanije su netransparentne

Prema istraživanju koje je proveo TI, europske kompanije pokazale su se najboljima (EPA)

Najveće svjetske tvrtke otkrivaju malo ili ne daju nikakve financijske detalje o svojim operacijama u inozemstvu, navodi se u izvješću Transparency Internationala, u kojem se posebno ističu kineske kompanije i banke, ali i američki tehnološki divovi, kao što su Amazon i Google.

Ta organizacija za borbu protiv korupcije sa sjedištem u Berlinu izdvojila je kao pet najmanje transparentnih kompanija – Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China i Sberbank.

„Potrebna je veća transparentnost multinacionalnih kompanija čija snaga u svjetskom gospodarstvu usko konkurira najvećim zemljama. Tvrtke koje ne reagiraju na zahtjeve ljudi za većom transparentnošću i odgovornosti, riskiraju nanošenje štete svom brandu i gubitak klijenata“, rekao je Jose Ugaz, predsjednik Transparency Internationala.

Oko tri četvrtine od 124 kompanije koje je Transparency International analizirao, ne otkriva informacije o porezima u stranim zemljama, a gotovo polovica ne objavljuje nikakve informacije o prihodima u inozemstvu, navodi se u izvješću.

Europske kompanije – najbolje

Tvrtke su rangirane na temelju izvješća o mjerama za sprječavanje korupcije, informacija o podružnicama i društvima, te informacija o financijskim operacijama u inozemstvu.

Prema tim kriterijima, europske kompanije pokazale su se najboljima, posebice talijanski Eni, britanski Vodafone i norveški Statoil.

Konglomerat poznatog ulagača Warrena Buffeta Berkshire Hathaway zauzeo je šesto mjesto na ljestvici najmanje transparentnih multinacionalnih kompanija, dok su općenito velike tehnološke kompanije ocijenjene relativno slabo – Amazon, Apple, Google i IBM dobili su ocjenu manju od tri na ljestvici od 10.

„Iznenađujuće, sektor koji omogućuje veću transparentnost je jedan od najmanje transparentnih“, zaključuje Transparency International.

Izvor: Agencije