Ponude šest kompanija za istraživanje Jadrana

U Hrvatskoj očekuju još interesa kompanija za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu (AP)

Šest kompanija prijavilo se na konkurs za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom Jadranu i iskazale su interes za ukupno 15 istražnih prostora, izvijestio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Hrcatske Ivan Vrdoljak.

Ističe da je riječ o eminentnim i stručnim energetskim kompanijama i da je zadovoljan prvim krugom konkursa, jer te kompanije imaju vrlo visoko iskustvo u upotrebi najsuvremenijih tehnologija i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima.

Najavio je da se konačna odluka Vlade o odabranim ponuditeljima može očekivati do kraja godine, a pred kraj prvog kvartala 2015. godine trebalo bi uslijediti potpisivanje ugovora o podjeli eksploatacije, odnosno koncesijskih ugovora.

Investicije 100 miliona eura

Zbog propozicija konkursa, u ponedjeljak se nije moglo doznati na koji se dio hrvatskog Jadrana (sjeverni, srednji i južni) odnose ponude, prenosi Hina.

U Hrvatskoj očekuju još interesa kompanija za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu, a neke od kompanija koje sada nisu predale ponudu očekuju drugo javno nadmetanje, što je uobičajeno.

U sedam mjeseci, koliko je konkurs bio otvoren, 45 kompanija prošlo je kroz data room s geološkim podacima za hrvatski Jadran, a 18 ih je kupilo ozbiljne količine podataka.

U istražnom razdoblju očekuju se investicije od 100 miliona eura po istražnom polju u idućih pet godina, a početkom eksploatacije kreće podjela proizvodnje, u kojoj državi ide 55 posto, a investitoru 45 posto prihoda.

Tri do šest godina

Proces istraživanja i eksploatacije podrazumijeva pripremnu fazu istraživanja, koja traje tri do šest godina i, kada se u određenom istražnom prostoru dokaže nalazište nafte ili plina i komercijalnost ležišta, slijedi eksploatacija.

Javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja otvoreno je 2. aprila, a rok za ponude istekao je 3. novembra.

Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 kvadratnih kilometara.

Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21 polje.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog pada potražnje za naftom i povećane konkurencije, 1 do 15 posto rafinerijskih kapaciteta u Evropi moglo bi da bude zatvoreno do 2018. godine, procjenjuju stručnjaci. Pet najvećih rafinerija nafte na području bivše Jugoslavije privatizovano je u protekloj deceniji i sada su u većinskom vlasništvu stranih kompanija. U kakvom su stanju i kakva je njihova […]

Published On 28 Oct 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO