Cijena maslinovog ulja neumoljivo raste

U Evropi vlada kriza maslinovog ulja, a cijene tog proizvoda sve su više. Razlog su vremenski uslovi i najezda insekata, koji su utjecali na ovogodišnji rod. U nekim evropskim zemljama litar maslinovog ulja već se prodaje po cijeni od šest eura.

Cijena mediteranskog ulja na tržištu neumoljivo raste. Krivac je, prije svega, vrijeme. Visoke proljetne temperature, hladno ljeto i velika količina kiše početkom jeseni utjecali su na berbu. Takvi vremenski uslovi pogodovali su razvoju insekata, koji desetkuju prinos. Portugal, Italija, Španija i Francuska najteže su pogođeni.

Predsjednik udruženja proizvođača u Portugalu Joaquim Freira de Andrade je rekao: “Ove godine su niske temperature i visoka vlažnost doveli do razvoja mnogih insekata, koji jedu plod, samu maslinu, što onda otvara put maslinovom moljcu. Zbog toga svi uzgajivači pokušavaju pokupiti masline što brže mogu kako bi minimizirali problem mušica i moljaca.”

Maslinovo ulje veliki je posao u južnom dijelu Evropske unije. U pet zemalja proizvodi se 70 posto ukupne količine maslinovog ulja na cijelom svijetu, a godišnji prihod je 1,8 milijardi eura.

Satelitski nadzor

U Beji, 180 kilometara južno od Lisabona, proizvođači koriste satelitsku tehnologiju za gajenje masline, ali ta oprema od male je pomoći protiv maslinove mušice i voćne gljive. Portugalski uzgajivači rade isto što i francuski, počeli su berbu ranije i rade brže da bi spasili što se spasiti može.

“Sve je ovo zbog insekata koji razvijaju i crve u plodu, koji utječu na srž masline. To uzrokuje otpadanje ploda i smanjuje njegov kvalitet”, rekao je proizvođač maslina Alvaro Labella Quesada.

Ovogodišnju berbu maslina u Italiji eksperti i proizvođači su proglasili za najgoru u zabilježenoj historiji. Augusto Spagnoli ima organski gajen maslinjak, a ovogodišnji rod je katastrofalan.

“Ovogodišnji rod je nizak, a uzrok su klimatske promjene. Umjesto mediteranske, sada imamo sjevernoevropsku klimu, sa stalnim kišama tokom ljeta i niskim temperaturama za to doba godine. To su idealni uslovi za razvoj parazita”, kazao je Spagnoli, čiji je prinos smanjen za 20 posto, a kvalitet masline je slab.

Rastu potražnja i cijene

U španskom regionu Extramadura godišnje proizvedu šest miliona litara maslinovog ulja. Vše od dva miliona litara je ekstra djevičanskog kvaliteta, a izvoze u 21 zemlju. Vlasnik prodavnice Mario Villanueva kaže da će cijene držati pod kontrolom koliko bude mogao.

“Prinos je smanjen ove godine, a istovremeno je potražnja, posebno iz inostranstva, porasla. To znači da će cijena ulja rasti, zapravo već je porasla. Smanjio sam svoju maržu kako bi cijena ostala koliko toliko ista”, kazao je Villanueva.

Zavisno od zemlje, maslinovo ulje u EU se prodaje po cijeni od 2,7 eura, pa čak i do šest eura po litri.

Izvor: Al Jazeera