Povezane berze Hong Konga i Šangaja

Šangajska i honkonška berza su povezane, a procjene su kako će dnevno trgovanje između njih biti vrijedno više milijardi dolara.

Taj potez je okarakteriziran kao jedna od najvećih promjena na kineskom tržištu kapitala i kao još jedan dokaz sve veće liberalizacije kineske ekonomije, izvijestio je reporter Al Jazeere Rob McBride.

Ovaj projekt će omogućiti međunarodnim investitorima da trguju odabranim dionicama na Šangajskoj berzi, koja je strogo regulirana, kao i investitorima iz cijele Kine da kupuju dionice u Hong Kongu. Procjenjuje se da će dnevno prekogranično trgovanje biti vrijedno blizu 3,8 milijardi dolara.

Upravnik berze u Hong Kongu C. K. Chow je kazao: “Sve dok kineski državljani žele investirati u prekogranične destinacije kako bi povećali svoj kapital, ovaj obim trgovine bit će stalan. U to nemam sumnje.”

Do sada je pristup kineskom tržištu kapitala stranim investitorima bio strogo ograničen. Međutim, zbog potrebe restrukturiranja ekonomije Kina otvara svoja vrata.

Pristup kapitalu

“Smatram da će ovako Kina imati veći pristup kapitalu na azijskim tržištima, budući da strani investitori sada mogu direktno ulagati u Kinu”, rekao je Duncan Wun iz Yuanta Securitiesa.

Spajanje dvije berze ide naruku vladajućim liderima Hong Konga, koji je trenutno u političkoj krizi. Dok pokret Occupy na ulicama traži pravo na veću političku slobodu, vlasti i poslovni krugovi Hong Konga i Kine nikada nisu bili bliži.

Sam le Cornu iz Macquarie Fundsa je kazao: “Da bi se ovo spajanje realiziralo bila je potrebna koordinirana akcija svih nivoa vlasti i zato vjerujem da je za opstanak ovog projekta potrebna dugotrajna saradnja obje strane.”

“Prema pojedinim istraživanjima, obim stranih investicija u Kinu trebao bi se udvostručiti do 2020. godine, pri čemu će spajanje berzi Hong Konga i Šangaja odigrati ključnu ulogu. To je dobar podsjetnik da je, bez obzira na političke probleme i razvoj kineske ekonomije, Hong Kong i dalje jedan od ključnih elemenata ekonomskog rasta Kine”, izvijestio je McBride.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO