Porast prihoda i zarade Airbusa

Airbus A400M je vojni avion razvijen za sedam evropskih članica NATO saveza uz trošak od 20 milijardi eura (EPA)

Evropski proizvođač aviona Airbus objavio je u petak podatke o rastu dobiti u prvih devet mjeseci ove godine za 12 posto, no upozorio je na potencijalne probleme vezane za vojnu letjelicu A400M.

Osnovni profit Airbusa porastao je od početka godine do kraja septembra 12 posto, na 2,59 milijardi eura, dok su prihodi uvećani četiri posto, na 40,5 milijardi eura.

Neto dobit kompanije porasla je 16 posto, na 1,49 milijardi eura.

Samo u trećem tromjesečju operativna dobit Airbusa porasla je 14 posto na godišnjem nivou, na 744 miliona eura, što je više od očekivanja analitičara. No, prihodi su stagnirali.

Airbus je saopćio da je potražnja za proizvodima ostala „snažna“, da je vrijednost narudžbi 30. septembra iznosila 765,4 milijarde eura, u poređenju sa 680,6 milijardi eura na kraju 2013. godine.

„Poboljšana operativna efikasnost poduprla je prihode i profitabilnost tokom prvih devet mjeseci 2014. godine“, rekao je izvršni direktor Airbus grupe Tom Enders.

No, upozorio je na mogući negativni utjecaj odgode programa A400M.

Taj vojni avion razvijen je za sedam evropskih članica NATO saveza uz trošak od 20 milijardi eura.

Zbog stalnih odgoda i rasta troškova razvoja, taj je program zapao u probleme još 2010. godine, zbog čega je dobio pomoć od 3,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije