Azerbejdžan – moguće rješenje plinske krize

Iz Mađarske stiže prijedlog po kojem se rješenje europske plinske krize treba potražiti u Azerbajdžanu, te se iz Budimpešte žestoko lobira kod europskih kolega da omoguće rutu za transport plina iz te zemlje u središnju Europu.

Međutim, prijedlog mađarskog premijera Viktora Orbana do sada nije naišao na potporu.

Unatoč tijesnim vezama s Moskvom, Orban vjeruje da Europa može prezimiti bez ruskog plina.

I dok ga, prema vlastitom priznanju, Sjedinjene Američke Države pritišću zbog podrške koju pruža projektu gradnje plinovoda Južni tok, a EU ubjeđuje kako se, kada je riječ o Ukrajini, treba prikloniti Bruxellesu, a ne Moskvi, on ima novo rješenje – Azerbajdžan.

Povezivanje plinovoda

“Naš zadatak u idućim godinama jeste da stvorimo uvjete u kojima će plin iz Azerbajdžana stići iz južne u središnju Europu, a to možemo samo na jedan način – sve susjedne zemlje moraju povezati svoje plinovode”, predlaže Orban.

On je u zgradi mađarskog Parlamenta primio Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbajdžana, s kojim je potpisao ugovor o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Alijev mu je uzvratio strateškim komplimentom – kako mu je drago što surađuje s Vladom koja štiti nacionalne interese i vodi politiku neovisnosti.

“Spremni smo da budemo novi izvor opskrbe energijom europskog tržišta”, potvrdio je Alijev.

Mađarska otvoreno podržava Gazpromov projekt plinovoda za dostavu ruskog plina u Europu, zbog čega se ozbiljno zamjerila Bruxellesu, koji smatra da taj projekt potkopava napore da se smanji ovisnost Unije od ruskih energenata.

Više u prilogu.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Vladimir Putin je upozorio evropske lidere da će Rusija obustaviti isporuke tog energenta Ukrajini, ukoliko ne plati dosadašnji dug od 2,2 milijarde dolara.

12 Apr 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO