Kazne bankama od 3,4 milijarde dolara

Najveću kaznu dobio je švicarski bankovni div UBS, premda je prvi iznio dokaze o mogućem nedopuštenom poslovanju (AFP)

Globalni regulatori izrekli su kazne za pet banaka, među kojima su UBS, HSBC i Citigroup, u iznosu od 3,4 milijarde dolara zbog propusta u sprečavanju manipulacija trgovaca tih banaka na međunarodnim deviznim tržištima.

Royal Bank of Scotland (RBS) i JP Morgan također su kažnjeni nakon jednogodišnje istrage tog uglavnom nereguliranog tržišta, čija se vrijednost procjenjuje na čak 5.000 milijardi dolara dnevno, a koja je rezultirala i suspenzijom ili kaznama trgovcima.

UBS mora platiti 661 miliona dolara

Najveću kaznu dobio je švicarski bankovni div UBS, premda je prvi iznio dokaze o mogućem nedopuštenom poslovanju, prenosi Hina.

UBS mora platiti 661 milijun dolara britanskom regulatoru za financijske usluge (FCA) i američkom regulatoru za trgovanje na terminskim tržištima roba (CFTC), a tu je banku kaznio i švicarski regulator FINMA sa 134 milijuna švicarskih franaka.

FCA je pet banaka kaznio s ukupno 1,1 milijardu funti, pri čemu u obrazloženju svoje odluke navodi da su propusti potkopali povjerenje u britanski financijski sustav i doveli u opasnost njegov integritet. Američki regulator te je banke kaznio s iznosom od 1,4 milijardi dolara.

Uska suradnja regulatora

Američki i britanski regulatori usko su surađivali u ovom slučaju manipulacija na valutnim tržištima koje su se odvijale u razdoblju od 1. siječnja 2008. do 15. listopada 2013. godine.

“Današnje kazne pokazuju ozbiljnost propusta koje smo ustanovili i tvrtke moraju preuzeti odgovornost da ih otklone. Moraju se pobrinuti da njihovi trgovci ne izigravaju sustav kako bi povećali profite ili ostavili prostora za sumnju u etičnost njihova poštivanja propisa”, kazao je izvršni direktor FCA Martin Wheatley.

Očekivalo se da će u nagodbi sudjelovati i Barclays, no iz britanskog regulatora FCA poručili su da se istraga u toj banci nastavlja.

Izvor: Agencije