Javna ponuda dionica Ferrarija sredinom 2015.

Izdvajanje Ferrarija dio je sveobuhvatnijeg plana FCA o prikupljanju dodatnog kapitala (AFP)

Inicijalna javna ponuda dionica Ferrarija očekuje se u drugom ili trećem tromjesečju 2015. godine, poručeno je iz grupe Fiat Chrysler, vlasnice tog talijanskog proizvođača luksuznih automobila.

Izvršni direktor Fiat Chrysler Automobilesa Sergio Marchionne kazao je prošloga mjeseca kako planira izdvojiti poslovanje Ferrarija iz grupe, prodati 10 posto udjela u tom luksuznom proizvođaču automobila putem burze, a ostatak udjela FCA u Ferrariju distribuirati dioničarima grupe.

Poručio je kako smatra da je ispravno da FCA i Ferrari nastave zasebnim stazama nakon završenog spajanja Fiata i američkog Chryslera, prenosi Hina.

Izdvajanje Ferrarija dio je sveobuhvatnijeg plana FCA o prikupljanju dodatnog kapitala, koji također uključuje izdavanje 2,5 milijardi dolara vrijednih konvertibilnih obveznica, kako bi se smanjio dug i financirao ambiciozni plan razvoja tog sedmog po veličini svjetskog proizvođača automobila.

Dionice na Wall Streetu

Marchionne je u utorak kazao da bi, nakon povećanja kapitala, udjel vrijednosnica FCA na tržištu, a dionice te kompanije uvrštene su nedavno na burzu u New Yorku, mogao dosegnuti 20 posto ukupnog kapitala grupe.

Predstavljanje planova tvrtke u sklopu prikupljanja svježeg kapitala na američkom tržištu kani se provesti u prosincu, rekao je Marchionne.

Stručnjaci odavno predviđaju izdvajanje Ferrarija iz FCA, jer Marchionne nastoji povećati vrijednost različitih brandova grupe, no kompanija zasad ne planira izdvajanje ostalih luksuznih brandova, među kojima su Alfa Romeo i Maserati.

Izvor: Agencije