Atlantic Grupa preuzima Foodland

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi ocjenjuje da su 'proizvodi Foodlanda pravi dragulj prehrambene industrije' (Pixsell)

Hrvatska Atlantic Grupa u srijedu je saopćila kako je potpisala ugovor o potpunom preuzimanju srbijanske firme Foodland d.o.o., koje će formalno stupiti na snagu nakon dobivanja odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, prenosi agencija Hina.

Odobrenje regulatora očekuje se početkom iduće godine, navodi se u saopćenju, u kojem se ne navodi cijena tog posla.

Sjedište Foodlanda je u Beogradu, a ima proizvodne pogone i u selu Igroš, u podnožju Kopaonika.

Zapošljava više od 180 radnika, a iz Atlantica navode kako se u ovoj godini očekuje ukupni promet od osam miliona eura.

Asortiman Foodlanda prisutan je, kažu iz Atlantic Grupe, u više od 20 država, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije, odnosno zapadnoevropsko, američko, australsko, rusko, japansko…

Značajna ulaganja

U objavi se navode i riječi većinskog vlasnika Foodlanda Vase Lekića da je daljnji razvoj kompanije i proizvoda zahtijevao značajna ulaganja, zbog čega su duže vrijeme “o oblicima dokapitalizacije pregovarali sa nizom potencijalnih partnera”.

U razgovorima s Atlantic Grupom, dodaje Lekić, dobili su povjerenje da je riječ o “strateškom ulagaču, koji će znati dobro da upravlja brendovima Foodlanda, razvijati portfelj i unaprijediti tržišne pozicije”.

“Na to ukazuje stručnost demonstrirana tokom dubinskog snimanja i pregovora o kupovini, kao i ukupno iskustvo i rezultati dosad preuzetih brendova u sistemu Atlantica.”

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi ocjenjuje da su “proizvodi Foodlanda pravi dragulj prehrambene industrije”.

“Krunski dijamant svakako je domaći ajvar, koji su kao delikatesu prepoznali svjetski prehrambeni trgovački lanci, poput švedskog Coopa, australskog Woolworthsa ili američkog Rossa te premium trgovci, kao što su francuski Lafayette i Le Bon Marche, švicarski Globus, švedski Hemkop, britanski Selfridges, ruska Azbuka Vkusa, američki Fairway ili japanski Fressay. Taj brand ima značajan razvojni potencijal u regiji i izvan nje, gdje već ostvaruje odlične rezultate. Time ova akvizicija pogađa oba cilja definirana u Atlanticovoj strategiji razvoja – širenje postojećeg brandiranog portfelja i internacionalizaciju”, kaže Tedeschi.

Prirodna hrana

Foodland je osnovan 1998. godine, a osnovna djelatnost mu je proizvodnja prirodne zdrave hrane.

Njegov proizvodni asortiman obuhvata slane namaze i umake (ajvar, pinđur, ketčap, umaci za tjesteninu) i slatke namaze (džemovi, pekmezi, slatko) te prirodne sirupe i sokove od svježeg voća i povrća.

Povrće i voće za proizvodnju prikupljaju se na širem kopaoničkom području, a proizvodnja se odvija u skladu s certifikatima HCCP, ISO 9001 i BRC.

“Asortiman Foodlanda iznimno je komplementaran asortimanu, poslovanju, strategiji i ambicijama Atlanticovog strateškog poslovnog područja ‘Delikatesni namazi’, čijim dijelom postaje po preuzimanju kompanije. Noseći brand s najvećim internacionalnim potencijalnom u okviru ovog strateškog područja je ‘Argeta’, a širenje palete novim proizvodima pod brandom ‘Bakina tajna’, uz podršku Atlanticove prodajne organizacije u regiji i na međunarodnim tržištima, otvara prostor za značajne sinergije i unapređenje pozicija obaju brandova u portfelju”, zaključuju iz Atlantica.

Izvor: Agencije