NLB ima tri milijarde eura ‘loših kredita’

Najveća slovenska banka ustvrdila je da za 'loše' i druge loše kredite ima osigurane rezervacije (AP)
Najveća slovenska banka ustvrdila je da za 'loše' i druge loše kredite ima osigurane rezervacije (AP)

Iako država Slovenija, kao jedini vlasnik, nastoji sanirati Novu Ljubljansku banku, ova finansijska grupacija još uvijek ima tri milijarde eura “loših kredita”, što predstavlja više od četvrtine njenog kreditnog portfelja, objavili su Slovenska televizija i portal slovenskog Telekoma.

Veliki dio tih “toksičnih potraživanja” akumulirale su već likvidirane podružnice NLB-a u Švicarskoj i Njemačkoj te njene aktivne podružnice u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema podacima koje je objavila Slovenska televizija, NLB-ova likvidirana kompanija Interfinanz u Cirihu u bilansi ima 200 miliona eura loših kredita, a banka LHB Frankfurt najmanje 170 miliona eura, dok loši krediti NLB Beograd i NLB Podgorica iznose po 100 miliona eura.

Ne opovrgavajući spomenute iznose, najveća slovenska banka ustvrdila je da za te i druge loše kredite ima osigurane rezervacije, prenosi Hina.

Odgovorno rukovodstvo

“Za sve loše kredite imamo oblikovane rezervacije, tako da ne očekujemo da će se udio loših kredita ubuduće povećavati”, navela je NLB u saopćenju kojim je reagirala na tvrdnje o stanju svog kreditnog portfelja, dodavši da je čišćenje od loših kredita proces koji će trajati više godina.

Slovenija je prije godinu dana svoju najveću banku dokapitalizirala sa 1,5 milijarde eura te dobar dio njenih loših kredita prebacila na tzv. lošu banku, ali to zakonski nije bilo moguće učiniti s lošim kreditnim plasmanima podružnica NLB-a u inozemstvu.

Ekonomist Maks Tajnikar, nekadašnji ministar ekonomije, izjavio je za Slovensku televiziju kako se boji da bi NLB, zbog lošeg upravljanja, kroz dvije godine opet mogla doći u situaciju da zatraži finansijsku pomoć države.

!Za to je odgovorno sadašnje vodstvo NLB-a, koje bi trebalo smijeniti, a banke u državnom vlasništvu privatizirati, kako se dokapitalizacija banaka iz budžetskih sredstava ne bi nastavljala u budućnosti. Pitam se što čini vlada kao vlasnik i zašto ne reagira Centralna banka [Slovenije], koja, umjesto toga, gura glavu u pijesak”, kazao je Tajnikar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO