Grčka: Manji porezi nakon pet godina štednje

Grčki ministar finansija Gikas Hardouvelis najavio je ovih dana ukidanje poreza solidarnosti (EPA)

Prijedlog budžeta Vlade Grčke za 2015. godinu, predstavljen ove sedmice, prvi put u 40 godina bit će uravnotežen, a nakon pet godina stroge štednje uključivat će i smanjenje poreznog rasterećenja građana, pišu evropski mediji.

Grčki ministar finansija Gikas Hardouvelis najavio je ovih dana ukidanje poreza solidarnosti, koji su plaćali građani s dohotkom iznad 12.000 eura te smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje kako bi se potaknulo zapošljavanje.

Za 30 posto bit će smanjen i poseban porez na lož-ulje uveden 2012. godine, koji je grčko nacionalno udruženje trgovaca gorivom odmah proglasilo fijaskom. Uvođenje tog poreza, kažu sada u Ministarstvu finansija, smanjilo je potrošnju lož-ulja u toj zemlji za više od dvije trećine te izazvalo pad budžetskih prihoda za otprilike 400 miliona eura.

Ispunjenje obećanja

Ostale mjere uključuju ukidanje odluke o rezanju plaća u javnom sektoru, temeljem presude vrhovnoga suda te zemlje da je taj potez protuzakonit, te omogućavanje neredovnim poreznim platišama da podmiruju svoje obaveze kroz duži vremenski period i u više rata.

Te mjere prvi su korak ka ispunjenju obećanja grčkog premijera Antonisa Samarasa da će smanjiti poreze. U julu je kazao da će poreze “skresati svugdje” u idućih sedam godina te da će porezni sistem postati “humaniji” prema poreznim obveznicama koji se nađu u teškoćama pri podmirivanju obaveza.

U septembru je, pak, Samaras u raspravi o poreznoj reformi koja bi zemlju učinila znatno konkurentnijom najavio ta porezna rasterećenja. Najavio je i da će smanjiti najvišu stopu poreza na dohodak sa 42 na 32 posto, poreza na dobit sa 25 na 15 posto te da će sniziti stope poreza na dodanu vrijednost i promet nekretninama.

I dok grčka privreda u idućoj godini očekuje snažan oporavak, prema procijenjenoj stopi rasta BDP-a od 2,9 posto, vlada očekuje da će 2015. godina biti prva u kojoj će zemlja ostvariti uglavnom uravnoteženi budžet, s nominalnim deficitom od svega 0,2 posto BDP-a. Izuzmu li se iz budžeta otplate rata kredita, budžet bi imao višak od tri posto BDP-a.

Iako planove o smanjivanju poreznog opterećenja još mora potvrditi međunarodna trojka kreditora, Vlada Grčke prijedlog budžeta za iduću godinu već je nazvala ključnim zaokretom za Grčku i njene porezne obveznike, nakon pet godina stroge štednje i kontinuiranih budžetskih deficita u posljednjih 40 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Tokom grčke finansijske krize, vlada je uvela takozvane hitne akcize na prihode, potrošačku robu, gorivo i imovinu. Ovog mjeseca Atina je najavila nekoliko poreskih olakšica, što su mnogi protumačili kao početak kraja višegodišnje politike oštre štednje.

Published On 27 Sep 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO