MMF razočaran globalnom ekonomijom

Razočarenje! Tim riječima je Međunarodni monetarni fond (MMF) opisao tempo kojim se svjetska ekonomija oporavlja posljednjih godina. Ni ova godina nije izuzetak. MMF je opet snizio prognozu globalnog rasta za ovu, ali i sljedeću godinu, uz napomenu da se može samo nadati da će se nove projekcije zaista i obistiniti.

Globalna ekonomija ove godine umjesto 3,7 trebalo bi da poraste 3,3 posto, a 2015. za 3,8 posto.

Procjene za zemlje jugoistočne Evrope

Zemlje jugoistočne Evrope će ove godine malo usporiti zbog elementarnih nepogoda, ali će se ekonomski rast već sljedeće godine ubrzati.

Koliko će iznositi u kojoj zemlji regiona, u izvještaju MMF-a ne piše detaljno, ali se procjenjuje da će ekonomski rast Slovenije ove i iduće godine iznositi 1,4 posto; Hrvatska i dalje ostaje u crvenoj zoni sa ekonomskim padom od 0,8 posto, a povratak u zonu rasta može da se očekuje 2015; Srbija, zbog poplava, umjesto rasta također očekuje pad BDP-a od 0,5 posto; za Bosnu i Hercegovinu nema konkretnih cifri, ali je očekuje ista sudbina kao i Srbiju.

Ono što je ključno jeste da će oporavak uslijediti upravo zbog sanacije šteta od poplava, jer to znači ulaganje u infrastrukturu, investicije i nova zapošljavanja.

Također, BiH, Makedonija i Hrvatska bore se sa deflacijom. Veliki problem je i ogroman javni dug koji guši te zemlje. Ali, s obzirom na to da region nije otok za sebe, na njihov oporavak itekako utiču i situacija u eurozoni i turbulencije na tržištima.

SAD – jedina svijetla tačka

Svijetla tačka na globalnom nivou su Sjedinjene Američke Države koje su se nakon katastrofalnih rezultata iz prvog kvartala, nevjerovatno oporavile i ovu godinu bi trebalo da završe sa rastom od 2,2 posto.

Druga najjača svjetska ekonomija – Kina, iako će imati tri puta veći rast od SAD-a, mora se pomiriti s činjenicom da takav rast nije dovoljno brz i da mora raditi na reformama.

Ni mjere japanskog premijera Shinze Abea nisu dale toliko željene rezultate – ekonomski rast procenjuje se na 0,9 posto.

Eurozona ili opasna zona, kako se još naziva, i dalje usporava kao i njena najjača ekonomija – Njemačka. Prognoza ekonomskog rasta smanjena joj je na 0,8 posto.

Za takvo stanje krivac je smanjena globalna aktivnost, ali i sve veći rizici koje nose geopolitičke tenzije, nestabilnost finansijskih tržišta, stagnacija i nizak ekonomski rast razvijenih ekonomija.

Zato MMF smatra da podsticanje ekonomskog rasta mora da bude prioritet. Svaka zemlja mora da se posebno pozabavi monetarnim i fiskalnim merama, hitno sprovodi strukturne reforme, ulaže u infrastrukturu i poveća izvoz.

Izvor: Al Jazeera