HP se razdvaja na dvije kompanije

HP-ova tržišna vrijednost iznosi 66 milijardi dolara (EPA)
HP-ova tržišna vrijednost iznosi 66 milijardi dolara (EPA)

Tehnološki div iz Silikonske doline Hewlett-Packard (HP), u nastojanju da se prilagodi novoj eri mobilnog i internetskog računarstva, razdvojit će se u dvije kompanije i tako se usredotočiti na brzorastuće tržište korporativnih usluga.

Taj potez bi mogao značiti značajno preoblikovanje jednog od najvažnijih tehnoloških pionira, koji još uvijek ima više od 300.000 zaposlenih i na putu je da u ovoj fiskalnoj godini ostvari 112 milijardi dolara prihoda, prenosi Hina.

Prema planu, HP će odvojiti svoje poslovanje vezano za računare i pisače od poslovanja vezanog za korporativne hardvere i usluge. Odjel za računare i pisače će se zvati HP Inc., dok će odjel za korporativne hardvere i uslug zvati Hewlett-Packard Enterprise.

Poslovanje HP-a vezano za pisače i lične računare ostvaruje blizu polovine ukupnih prihoda i dobiti, pokazuju najnoviji tromjesečni finansijski rezultati. Nije jasno koliko HP-ovih zaposlenika radi u pojedinom odjelu.

Borba sa promjenama

HP su 1939. osnovali Bill Hewlett i Dave Packard u garaži u Palo Altu u Californiji. To je jedna od kompanija koja je oblikovala Silikonsku dolinu i revoluciju ličnih računara. U posljednje vrijeme, međutim, bori se kako bi se prilagodila promjenama koje idu prema mobilnom računarstvu, a zasjenjuju je mlađi konkurenti.

HP-ova tržišna vrijednost iznosi 66 milijardi dolara, dok je, usporedbe radi, Appleova 596 milijardi dolara, a Microsoftova 380 milijardi dolara. Pretekao ga je i kineski proizvođač ličnih računara Lenovo, koji je sada prema isporukama vodeći svjetski proizvođač.

HP je najnoviji u nizu kompanija koje, često pod pritiskom dioničara, razdvajaju poslovanje u pokušaju da se prilagode i zarade na brzorastućim poslovima.

Prošle sedmice je kompanija eBay najavila odvajanje svog servisa za plaćanje PayPal.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO