Poziv za privatizaciju Željezare Smederevo

Željezara Smederevo otvorena je prije 101 godinu (Al Jazeera)

Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresiranosti za učestvovanje u postupku privatizacije Željezare Smederevo, objavljeno je na internetskoj stranici te agencije.

Odluku o raspisivanju javnog poziva donijela je u četvrtak Vlada Srbije, prenosi Tanjug.

Agencija je pozvala sve zainteresirane investitore da dostave pismo o zainteresiranosti za učestvovanje u postupku privatizacije smederevske Željezare.

U pismima trebaju biti navedeni osnovni podaci o zainteresiranom investitoru, iskazivanje interesa za učestvovanje u postupku privatizacije i prijedlog indikativne cijene, investicionog programa okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih iz subjekta privatizacije i van njega koje je investitor spreman da zaposli na neodređeno vreme.

Rok za podnošenje pisama o zainteresiranosti je 30 dana, a pisma se mogu dostavljati poštom, elektronskom poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Agencije.

Agencija, kako se navodi, zadržava pravo na izmjenu i dopunu svih elemenata javnog poziva i ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualne troškove ili štete koje bi takve izmjene prouzrokovale zainteresiranim investitorima ili trećim licima.

Interes Esmarka

Američka kompanija Esmark potvrdila je zvanično da će učestvovati na tenderu za kupovinu Željezare.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako očekuje da Željezara Smederevo u punom kapacitetu počne sa radom u maju ili junu naredne godine, a da sve procedure budu završene do 1. februara.

Esmark je kompanija koja ima duboku tradiciju u proizvodnji čelika, jedan od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i treći proizvođač čeličnih ploča u SAD-u.

Bivšim divom je deset godina upravljala američka kompanija US Steel. Zbog pada cijene željeza na svjetskom tržištu, Amerikanci su se povukli iz Srbije, a Željezaru prodali državi za jedan dolar. 

Kompanija zapošljava blizu 5.000 radnika. Gubitaš je sa ukupnim dugom od 370 miliona eura, a država za nju svaki mjesec izdvaja blizu 15 miliona eura.

Željezara Smederevo otvorena je prije 101 godinu. Danas ima dvije peći kapaciteta taljenja 2,2 miliona tona čelika godišnje.

Izvor: Agencije